Служебният кабинет ще поиска от Европейската комисия предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, в частта му за намаляването на въглеродните емисии, потвърди днес министъра на енергетиката.

Темата провокира остри политически сблъсъци във и извън пленарната зала. България да намали въглеродните емисии с 40% до 2026 година спрямо нивата от 2019 година, записаното в Плана, е неприемливо за синдикатите. Те настояват за разсрочване поне до 2036 година.

„За да може наистина, плавният преход, който така или иначе трябва да се случи, наистина да стане плавен, да няма съкращения на персонал, да няма хора останали без работа с кредити“, заяви председателят на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“ Деян Донков.

За най-голямата топлоелектрическа централа у нас, настоящия регламент означава 50% съкращаване на производството, следователно и на половината от работещите, показват сметки на синдикатите.

„В моето състояние са стотици хора, сещате се след 2 или 3 години каква ще бъде конкуренцията на трудовия пазар“, обясни електроинженерът в ТЕЦ „Марица изток 2“ Нено Димов.

Има готови варианти за предоговаряне, заяви днес министърът на енергетиката. Вчера от „Продължаваме промяната“ и от ГЕРБ внесоха в парламента проекти на решение, с което парламентът да задължи служебното правителство да започне подобна процедура.

„Докато аз управлявам министерството, няма да бъдат затворени тези централи и ще направя всичко възможно тези условия да бъдат предоговорени“, каза служебният министър на енергетиката Росен Желязков.

Следващата седмица въпросът ще бъде разгледан в парламентарната енергийна комисия. От синдикатите се заканиха, че ще изчакат решението на жълтите павета.