Ракът на панкреаса засяга почти половин милион души по света. Тенденциите обаче са притеснителни - броят на новите случаи расте с бързи темпове. За това сигнализира проф. д-р Галина Куртева, един от водещите специалисти по медицинска онкология в България.

Статистиката на това заболяване е доста черна. „Карциномът на панкреаса е на 7-мо място като причина за смърт в света. Новите случаи са почти 500 000. Заболяването се среща по-често след 55-годишна възраст.

Снимка: iStock

У нас всяка година тази диагноза чуват малко над 2000, като има лек превес на мъжете.

Заболелите в Европа са 140  000, но за съжаление почти толкова умират от заболяването. Лошото е, че 80% от новозаболелите са в напреднал стадий на заболяването. Така наречената 5-годишна преживяемост е около 10%, като за сравнение при туморите на гърдата и простата тя надвишава 50%.

„Средната преживяемост на живота след поставянето на диагнозата е под 12 месеца, а ако туморът е в т.нар. метастатичен стадий - не надвишава 6 месеца. Затова казах, че статистиката е черна“, каза още проф. Куртева.

„Поставянето на диагноза рак на панкреаса е трудно по няколко причини. Заболяването протича безсимптомно, а когато се появи болка, редукция на тегло или пожълтяване на кожата – заболяването е напреднало“, обяснява тя.

Според проф. Куртева медиците трябва да мислят за рака на панкреаса активно, т.е. да назначат съответните изследвания при наличието на няколко симптома. Само при ранна диагностика може да се мисли за оперативно лечение и профилактична химиотерапия.