Ракът на простатата е второ по честота заболяване при мъжете в света с 1,4 млн. диагностицирани през 2020 г. У нас за същата година има 5000 души с тази диагноза. Това каза проф. Марин Георгиев - председател на Българското урологично дружество.

Данните показват, че през същата година ракът на простатата е четвъртият най-често срещан рак в Европа и най-често диагностицираният рак в България.

Проф. Георгиев обясни, че заболяването открито в ранен стадий, е 100% лечимо. Той заяви, че методите за лечение са с нови технологии, а след операция качеството на живот се връща в състоянието преди заболяването.

Проф. Георгиев отбеляза и че тестът за рак на простата е кръвен, струва от 15 до 18 лв. и че не бива да се чакат симптоми, за да се пристъп към лечение.

Един от неговите пациенти Пламен Бинев обясни, че при него ракът на простата е започнал със симптоми, което го прави нещо като късметлия. Той преминава лечението и сега вече е на 100% здрав, казва самият той.

Проф. Георгиев призова за превенция и по-малко страх от изследванията. Той припомни, че мъжете над 50-годишна възраст подлежат на задължителен профилактичен преглед през две години при личните лекари. За тях е предвидено и изследване на маркер в кръвта – простатно-специфичен антиген (PSA), което се поема от НЗОК.

За мъжете между 40 и 45 г. е препоръчително да се определи изходно PSA ниво, за да се инициира адаптирано към риска проследяване на здравословното им състояние. Данните показват, че този скрининг намалява с 21% смъртността от заболяването.

"PSA е най-използваният биомаркер при рак на простатата и е неотменна част от контрола на заболяването – от поставянето на диагнозата, през проследяване ефекта на лечението, до установяването на прогресия", каза проф. Георгиев.

На 3 ноевмри официално бе поставено началото на информационната кампания за рака на простатата „Заедно срещу рака на простатата“, която тази година се провежда под мотото „Моето здраве е моя отговорност“.