У нас за поредна година в София се проведе „Мустак рън”. Събитието цели да насочи вниманието към здравните проблеми на мъжете. 

Над 300 се включиха в благотворителното бягане, участниците изминаха 5-километровото трасе с мустаци.

У нас всяка година се разболяват от рак на простатата над 3 хил. мъже, което прави болестта второто най-често срещано злокачествено заболяване. В световен мащаб бройката е над 1 млн.

10 минути и веднъж годишно. Толкова време отнема профилактичният преглед за рак на простатата. Минути, достатъчни да спасят човешки живот.

Снимка: btvnovinite.bg

„Можем да направим така, че той да не живее с този рак. Тоест ракът на простата е лечим. Едно кратко събеседване, една хореография и вземане на кръв”, казва доц. Калоян Давидов. 

Според доцент Калоян Давидов  все повече мъже редовно се грижат за здравето си. Особено като разберат, че става въпрос за един обикновен рутинен преглед и добавя, че няма нищо срамно.

Стотици показаха своята подкрепа към болните от рак като избягаха 5 километрово трасе с изкуствени мустаци.

„Наистина променяш живота с нещо много мъничко, което правиш за половин час”, казва Ния Йотова, участник в „Мустак рън”. 

Снимка: btvnovinite.bg
   
Саба и нейната собственичка също показаха съпричастност. Зад гърба си имат над 20 маратона като отбор.

Събитието има и благотворителен характер – безплатни консултации с уролог. „Мустак рън” се проведе още в Бургас, Варна и Пловдив.