Пациенти са в риск заради липса на евтин медикамент. Вече два месеца той не се прилага в Онкологичния център във Враца, който лекува пациенти от цяла Северозападна България.

Проблемът обаче засяга цялата страна. Потърпевши в момента са над сто пациенти на онкоцентъра във Враца.

Хората там са без золедронова киселина от май. Но проблемът е повсеместен и е от началото на годината.

Причината е спрян внос на медикамента. На места са преминали на алтернативно, но много по-скъпо лечение. Лекарството тушира метастази в костите, потиска болка, профилактира счупвания при онкоболни. Спирането й за кратко не е фатално, но не е желателно.

Иван Игнатов от Бяла Слатина и Александър Иванов от Берковица са приятели по съдба. Запознават се в болницата след поставена и на двамата диагноза карцином на простатата.

„Усещам, че имам болки по ставите, които преди ги нямаше, сега от два месеца нещата не са на добро ниво”, споделя Иван.

Причината е прекъсната терапия със золедронова киселина.

„Ние разчитаме на това, за децата няма лекарства, за назе, старите, нема лекарства”, споделя Александър.

Още през февруари болницата е информирана от дистрибутора си, че поради прехвърляне на вноса от една фирма на друга медикаментът ще липсва евентуално до края на май. Но го няма и в момента.

„То предпазва от усложненията на онкологичното заболяване. Защо това лекарство го има в Гърция, но не в България, защо го има в Румъния, защо го има в Украйна?”, пита лекуващият лекар доц. Николай Йорданов.

Едно от предположенията за липсата на лекарството е, че цената му е твърде ниска и затова не се внася.

„Аз не мога да отговоря, става въпрос за пари, само за пари”, смята д-р Григор Томов, директор КОЦ – Враца.

Според Националната пациентска организация държавата е длъжна да осигури лекарството у нас.

„В момента евтини лекарства, които са добре утвърдени в световната практика и са първа линия на терапия, просто липсват от българския пазар!!! За съжаление, с цената на човешки животи”, заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация.

От Центъра за защита правата в здравеопазването алармираха, че по този начин през последните години от нашия пазар са изчезнали над 1500 лекарства.

„Разликата в цената е пряка загуба за нас като граждани за бюджета на Здравната каса!”, казва д-р Стойчо Казаров от Център за защита правата в здравеопазването.

Пред bTV здравният министър обясни, че са наясно с проблема, фирмата производител вече е вкарала количества от лекарството и че се водят се и други разговори, за да се преодолее дефицитът.

След публичното оповестяване на проблема за двамата пациенти във Враца беше намерено временно решение – замяна на досегашния медикамент с друг, двайсетократно по-скъп. А пациентите чакат от държавата трайно.