Най-модерното лъчелечение за онкологично болни вече се прилага и в България в Клиниката по лъчелечение на ИСУЛ. Тази технология е лицензирана от едва 2 години в света. Българските пациенти са първите в Югоизточна Европа, които могат да се възползват от нея, а Клиниката на ИСУЛ влиза в Топ 50 на центровете по лъчелечение в Европа.

Новата технология позволява изключителна прецизност и щади останалите тъкани и органи при лъчетерапия на онкологични заболявания. Болница „Царица Йоанна” е първата у нас, в която вече инсталиран високотехнологичен линеен ускорител.

„Тази технология е известна като 2+2 технология. Т.е. 2 минути изобразяване на обема, който ще облъчваме и 2 минути лечение, като не се прави никакъв компромис с качеството. Ако трябва простичко да обясня какво обединяват тези технологии, те обединяват 4 фактора. Т.е. осигурява качествено лъчелечение за кратко време, води до подобрени терапевтични резултати и което е особено важно - подобрено качество на живот на пациента,” обясни пред bTV проф. Лилия Гочева, началник на Клиника по лъчелечение в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ".

Пациентът Георги Виячки разкзва, че не е усетил нищо при терапията с новата технология. „Дори зададох въпроса: „Какво трябва да чувствам?" Да ме подсетят, ако нещо трябва да се знае. Но нищо не съм забелязал. Достатъчно активен съм си в останалата част от деня. Някои хора чувстват умора, може би, при мен не,” призна той.

В момента технологията се прилага единствено при пациенти с рак на простата. Проф. Лилия Гочева обясни, че постепенно спектърът на лекуваните заболявания ще се увеличи и скоро ще бъдат третирани и карцином на шийката на матката, тялото на матката, на ректума.

„Целта ни е да стигнем някои водещи европейски центрове, като в Германия, където този тип лечение се прилага в 90% от пациентите си,” допълни проф. Гочева.

До 2-3 години технологията ще бъде овладяне напълно. За да може да се прилага лечението при 90% от пациентите ще има нужда от поне още един линеен ускорител от най-висок клас, който позволява и радиохирургия. Според професор Гочева той трябва да бъде инсталиран точно тук, защото вече има подготвен екип. Парите, които болницата получава по клинична пътека, обаче, са крайно недостатъчни. В момента за подобна терапия лечебното заведение взема 3 хиляди лева. В чужбина за същото лечение пациентите плащат поне 15 000 евро.

„Ние предпочитаме българските пациенти да останат тук. Ние доказахме, че ще тръгнем по този път и ще приложим на българската лъчетерапевтична практика най-съвременното лъчелечение, но пътеката трябва да е реално остойностена, така че да спре потока от български пациенти в чужбина и да спре този огромен придружаващ ги финансов поток.

Лечението за пациентите ще бъде безплатно,” каза още проф. Лилия Гочева.