Рушащата се сграда на първа текстилна фабрика в Карлово предизвиква негодуванието на все повече карловци. Фабриката е в окаян вид. Падаща мазилка, опасно надвиснали колони, които спешно се нуждаят от ремонт. Това виждат всеки ден хората, които се разхождат в парка на града.

Дори и да иска обаче Община Карлово няма как да възвърне блясъка на някогашната сграда, тъй като тя се оказва собственост на бившия директор на държавен фонд „Земеделие” Димитър Тадаръков.

По време на национализацията фабриката влиза в активите на текстилното предприятие „Теодосий Марков". Години по-късно по време на приватизацията бизнесменът Тадаръков придобива предприятието, в това число и дарената на общината фабрика.

Общината прави няколко опита да си върне собствеността, като дори води дела, които обаче губи. Затова предприема крайна мярка, за да запази сградата.

„През 2008 година поискахме от тогава Национален институт за паметници на културата да бъде обявена тази производствена сграда, заедно с жилищната част и вилата на братя Георгиеви и прилежащият терен да бъдат включени в списъка на паметниците на културата с местно значение, за да не може по една или друга причина тази фабрика да бъде разрушена”, каза Ганчо Караджов, заместник-кмет община Карлово.

Карловци настояват общината да си върне собствеността върху фабриката

„Ние поискахме той да ни върне собствеността, тъй като това е все пак дарение, той категорично отказа. Другата договорка, която постигнахме с него е ние да заплатим оценката на лицензирани оценители и тогава да преговаряме за цената на тази сграда, той не се съгласи с оценката, която бяха направили оценителите”, посочи Ганчо Караджов.

Карловци също изявили желание да отделят пари, за да може волята на Евлогий Георгиев да бъде запазена за благото на града.

Въпреки че  около фабриката има ограда, тя представлява опасност за хората, признават и от общината, които са писали писма до бизнесмена да вземе спешни мерки за укрепването и.

Самият Тадаръков категорично отрече да е бил собственик на сградата

или акционер в „Карловска коприна”, която притежава сградата. В ефира на bTV уточни, че е участник в приватизационния фонд „Булгар лизинг”, един от акционерите преди много време. Тадаръков посочи, че е имал отношение към казуса преди пет години. Излязъл е от участие в „Карловска коприна"" още от поемането на ръководния пост в държавния фонд през 2007 г.

Единственият законен орган, който може да даде право за продажба на сградата е „Карловска коприна”, посочи бившият шеф на фонд „Земеделие”. По думите му общината не е заявявала намерение да купи сградата.