Той е обвинен в престъпления срещу човечеството, военнопрестъпления и геноцид по време на три войни - в Хърватия, в Босна и Херцеговина и в Косово. Бившият ръководител на Югославия е заплашен от доживотен затвор, ако бъде признат за виновен.

Около петстотин журналисти трябва да присъстват в Хага за откриването на процеса. Британският радио-и телевизионен канал "Би Би Си" държи първенството с най-голям брой акредитации - за 35 души. Само осемдесет от всички акредитирани журналисти ще могат да присъстват днес, в първия ден от процеса, в съдебната зала и да видят Милошевич на подсъдимата скамейка.

Съпругата на бившия югопрезидент, Мира Маркович, няма да присъства на процеса. Тя не е искала виза от холандските власти.

Слободан Милошевич не признава легитимността на трибунала в Хага. Той отказва адвокат, защото по този начин ще узакони статута на съда. 

Милошевич е първият държавен глава, който се изправя пред такъв съд. Процесът, първи по рода си след Нюрнбергския от 1945 година, се очаква да приключи след около две години.

Трибуналът за военнопрестъпленията в бивша Югославия бе създаден с резолюция 808 на Съвета за сигурност на 2 февруари 1993 година. Милошевич използва фактът като свой основен аргумент и твърди, че не Съветът за сигурност, а Общото събрание има право да създаде такъв съд.

Холандски съд обаче потвърди легитимността на трибунала с аргумента, че с подписването на Дейтънските споразумения тримата ръководители - Слободан Милошевич, Франьо Туджман и Алия Изетбегович, са дали съгласие техните страни да сътрудничат на трибунала.

Френският адвокат Жак Вернес, защитник на Милошевич пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург, оспорва легитимността на трибунала, мотивирайки се, че той не е независим и безпристрастен. Неговата дейност се финансира частично от правителствата на западните страни, които са главните обвинители на бившия югославски ръководител.

Главната прокурорка Луиз Арбур повдигна първото обвинение за военнопрестъпления към Милошевич през 1996 година. Нейното дело бе доведено докрай от наследилата я Карла Дел Понте. Председател на съда е британецът Ричард Мей, към когото Милошевич проявява демонстративно неуважение.

Бившият югопрезидент възнамерява да призове за свидетели Бил Клинтън, Мадлин Олбайт и други държавни ръководители и политици. По този начин той ще иска да покаже, че преди да скъсат необратимо връзките си с него поради действията му в Косово през 1999 г., западните лидери са били признателни за ролята му за прекратяването на босненската война през 1995 г. и са го приемали, макар и неохотно, като човек, с когото могат да работят.

Една от най-известните югославски журналистки Мира Аданя Полак смята, че след като процесът в Хага срещу бившия югославски президент Слободан Милошевич е явен то няма да има манипулации чрез медиите.