Защо е опасна сциентологията? На много места тя се обявява за секта от тоталитарен тип, тъй като „нахълтва” в личния живот на членовете, събира информация за тях с тестове и формира досиета. В един момент обаче организацията злоупотребява с нея и изнудва членовете си. В България е отказана регистрация на сциентолозите по Закона за вероизповеданията.

Преди дни обаче в Пловдив бе подаден сигнал до кмета, че в общински читалища на града се разпространява литература с идеологията на тази религиозна общност.

„Всяка религиозна общност се опитва да напредва с членската си маса, очевидно това е поредната акция на сциентолозите чрез дарения на книги по библиотеки и читалища да „покрият” България, каза в студиото на „Тази сутрин” Десислава Панайотова, Център за религиозни изследвания и консултации. Дарението дошло от Дания.

Сциентологията е определяна като най-бързо развиващата се религия. Отначало като учение, което се интересува от способностите на човешкия разум, сектата бързо набира сили и днес има множество знаменити последователи в целия свят.

Има ли сциентолози и у нас?

Изучаване на знанието - това буквално означава сциентология. Според представители на учението то се занимава с развитието на човешките възможности и начините за усъвършенстването им.

Сциентологията се ражда в средата на миналия век като идея на американския писател Рон Хъбард. По-късно прераства в религия и започва бързо да се развива. Библия на сциентологията са трудовете на Хъбард, а основен символ, подобно на християнството, е кръстът.

В много страни обаче учението се приема противоречиво. В Гърция членове на сектата са обвинени, че разработват и съхраняват база данни за политици, съдии, прокурори и журналисти. Подобни обвинения има и в Германия и Испания.

У нас религията на сциентолозите не е призната

Първото подадено заявление за регистрация на сектата е от 1992 година, но е отхвърлено. Оттогава насам има няколко опити да се легитимира учението.

Потърсихме представители на фондации и учреждения у нас, които  се свързват неформално с идеите на сциентологията. Те обаче отрекоха да имат нещо общо с религията. Освен това никой българин официално не признава за връзки с тайното общество на сциентолозите. Наскоро обаче в едно столично читалище са получили анонимно дарение - два кашона със сциентоложка литература.

„Две кашончета бяха пълни казаха със книги и вече казаха ние разпространяваме литература за сциентоложката църква, при което ние им казахме че такова нещо няма да влезе в библиотеката на читалището и ще ги изхвърлим. На което те се възмутиха естествено и казаха ама как това е все пак книги. Казахме им, че няма място тази литература в читалището. И може би по списък са вървяли по читалищата”, каза Емилия Георгиева, секретар на читалище „Николай Хайтов".

Подобно дарение са получили и библиотеките и читалищата в Пловдив и Пазарджик. Кой обаче е дарителят на сциентоложската литература и защо го прави - засега не е ясно. Нашият екип вчера се опита да разбере кои са тези вредни книги, къде можем да ги намерим и какво пише в тях. Репортерът Полина Ботева посети два офиса на фондации, които се свързват неформално с учението на сциентологията. Това са организации, които провеждат обучения и консултации в областта на бизнес администрацията, човешките ресурси и личностното усъвършенстване.

Служителите не разрешили да се снима, но са разказали, че те организират консултации и обучения за мениджмънта на големи български фирми, и нямат нищо общо с религията, въпреки че използват за обученията си някои от текстовете и техниките на сциентолозите. В един от офисите дори е имало и брошури, рекламиращи сциентологията..

Каква е схемата, по която работят сциентолозите?

"У нас те работят по няколко схеми. Едната е организиране на диенетика курсове, т.е. на подготвителни семинари за привличане на членове и прочистване на съзнанието", каза Десислава Панайотова. Друга форма са бизнес и мениджмънт семинари, както и опитът за завладяване на читалища и библиотеки.

Панайотова разказа, че в Центъра на знаменитостите в Лос Анжелис има т.нар. електрометри, с които сциентолозите правят „прослушване” на човека. Целта е да научат повече за своите членове – сексуален живот, фобии, професионални и лични проблеми. Т.нар. одитор, който води прослушването записва казаното в досие. Процедурата се повтаря, с цел достигане на най-високо ниво – действащ тетан, независим от времето, пространството и т.н. Участието в сеансите обаче се заплаща. А членовете стават зависими, тъй като могат да бъдат шантажирани и изнудвани.

Ирен Делчева, журналист от в. „Стандарт”, която се е внедрила в тази организация, каза по телефона за bTV,  че е получила заплахи, след като написала статия за общността. Делчева не пожела да покаже лицето си пред камера.

Механизмът на „закопчаване” е много лек

„Моят одитор се държеше много топло, много меко подходи. Трябваше да изповядам всички свои слабости, всички грешки, трябваше да пиша и за мои приятели и близки, и за техните слабости и грешки”, разказа Делчева.  

Още за религията и нейните тайни – чуйте в прикачения файл.