Земетресение е разлюляло румънската сеизмична зона Вранча в ранния следобед. Трусът е регистриран в 14:12 часа, сочи справката на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Според информацията на EMSC, земетресението е усетено на 50 км северозападно от град Бузъу, който е разположен на 180 км от Русе. Трусът е записан с дълбочина от 137 км, като няма данни да е нанесъл материални щети. Няма данни и да има пострадали.

Статистиката в реално време на Европейския средиземноморски сеизмологичен център показва, че това земетресение в района на Вранча е второто по сила за деня, след трус, регистриран с магнитут от 5 по скалата на Рихтер с Индонезия.

В България пък леко земетресение с магнитут от 3 по Рихтер беше регистрирано на 6 юни в Благоевград и региона. На 4 юни далеч по-силно земетресение удари Грузия. То беше с магнитуд 5,4, като тогава данните изнесоха от Националния център за сеизмичен мониторинг към Института за земни науки на Грузия.

От 1 май до момента в Румъния са регистрирани 21 земетресения с магнитут между 2,1 и 4,1 по Рихтер, съобщават медиите в северната ни съседка. Миналата година най-силното земетресение в северната ни съседка стана на 14 февруари в окръг Горж. То бе със сила 5,7 по Рихтер на дълбочина от 6,3 км.

Във Вранча имаше подобно по сила земетресение (4,1) на 4 май тази година. Тогава трусът отново беше в окръг Бузъу, но освен това беше усетен в Брашов и Плоещ.

Вранча е известен земетръсен регион. На 4 март 1977 г. там става силно земетресение с магнитут от 7,2 по Рихтер. При него загиват 1600 души, повечето от тях в Букурещ. У нас това земетресение отнема живота на 100 души в Свищов, където трудът нанася най-тежки щети и погубва животи.

Земният трус е усетен в цяла България, а щетите са най-вече край селищата по река Дунав. В Свищов са разрушени 355 жилищни сгради, а 463 са силно повредени. Съборени са 5 училища, 50 са силно повредени. Разрушени са 21 административни и търговски сгради, други 35 са повредени. Засегната е църквата „Света Троица“, която е напълно възстановена едва през 2004 г.