Саудитска Арабия се променя. И то доста по-бързо от очакванията дори и на скептиците. В страната все по-малко се говори за петрол и за следване на консервативните религиозни канони и все по-често – за иновации и технологии. Визията на престолонаследника Мохамед бин Салман е проста – Саудитска Арабия трябва да се превърне в „нормална и силна страна“. А един от най-близките му хора – министърът на външните работи Адел бин Ахмед aл Джубейр, има задача да убеди света, че тази визия е сериозна и истинска.

Снимка: bTV

- Вие сте първият външен министър на Саудитска Арабия, който идва на посещение в България. Беше ли интересно?
- Определено, радвам се, че съм тук. Говорихме за всичко. За нас отношенията с България са много важни. Започнахме дипломатическите си отношения през 1995 г., но днес е крайно време да ги развием. Посещението на вашия премиер в Рияд беше историческо и с него започна един процес на засилване на връзките. Ние се интересуваме от инвестиции в инфраструктура, технологии, земеделие, роботика и изкуствен интелект. Наясно сме, че България в момента е топ дестинация в сферата на технологиите, ИТ и кибериндустриите. Саудитска Арабия е в епицентъра на огромна промяна, чрез която искаме да намалим зависимостта си от петрола до 2030 г. и да изградим друг тип икономика. В момента ние сме сред най-големите инвеститори във високи технологии в света. Искаме да превърнем петролно зависимата си икономика в икономика, която се базира на знанието, технологиите, иновациите. Искаме да направим нашето правителство по-отговорно, по-прозрачно и по-ефективно. 70% от населението ни е под 30-годишна възраст. Искаме те да осъзнаят и преследват своите надежди, мечти и амбиции. Ако постигнат това, ще въздигнат цялата страна. И всички ние ще станем по-проспериращи и по-силни. Което ще ни разграничи от много от проблемите в нашия регион.

Снимка: bTV

Първият ход на екипа на принц Мохамед бин Салман е да премахне правото на религиозната полиция да арестува хора. Следва нещо, революционно за консервативното кралство – жените получават право да шофират и дори да посещават спортни събития. Кина и концертни зали отварят врати. Адел ал Джубейр казва, че причините затова са и икономически.

Снимка: bTV

- Беше ли ви трудно да предприемете подобна стъпка като правителство?
-
Това беше смело решение. Но в никакъв случай не и трудно решение. Ако искаме да реализираме нашия план, ако искаме да станем динамично, иновативно и продуктивно общество, ако искаме нашата страна да расте и да се развива, не можем да си позволим да имаме население, което да не участва в тези процеси. Трябва да дадем права на жените, да дадем възможност на младите и точно това правим. Страната ни се отваря – вече жените могат да карат, да посещават спортни събития. 55% от студентите в моята страна са жени и все още много малко от тях работят, но ние искаме те да работят в професии. Искаме нашата страна да е нормална страна, в която нормалните мъже и жени да живеят нормален живот. Така ние прилагаме нашия план „2030“.

Снимка: bTV

- За много българи ще е интересно да разберат за вашия план за борба с корупцията на най-високите нива. Арестите на толкова много хора в хотел „Риц“, които световните медии следяха с интерес. Защо направихте точно това?
- Отдавна се опитваме да се борим с корупцията, но започвахме борбата винаги от долу нагоре. И не се получаваше, защото най-големите нарушения на закона бяха по върховете. Затова преди две години крал Салман обяви публично, че ще се борим с корупцията. Преди 11 месеца престолонаследникът Мохамед бин Салман заяви, че ще потърсим отговорност от всички отговорни, независимо дали те са принцове или министри. Хората тогава не мислеха, че правителството е сериозно.

Снимка: bTV

Така се стига до хотел „Риц-Карлтън“ и т. нар. „петзвезден арест“ в най-скъпия хотел в света. Преди четири месеца хотелът, в който Доналд Тръмп отседна при посещението си в Рияд миналия май, стана луксозен арест за единадесет принцове и 38 бивши министри, депутати и бизнесмени. Сред задържаните са хора, които управляват бизнес с активи, надхвърлящи многократно брутния вътрешен продукт на България. Един от тях е принц Ал-Уалид бин Талал, присъствал често в класациите на най-богатите хора в света, акционер в „Ситибанк“, „Епъл, „Дисни“, „Туентиът сенчъри фокс“ (Twenty Century Fox) и много други компании.

Снимка: bTV

- Преди две години започна разследването на банковите авоари. Тихо разследване. Когато то приключи, главният прокурор излезе със списък от над 200 имена, за които той смяташе, че са виновни. Тези хора бяха заведени в „Риц-Карлтън“ и им беше казано: „Имате избор. Ето ви доказателствата. Може да върнете обратно парите, които сте откраднали, и да си отидете у дома без обвинения. Може да се опитате да докажете, че сте невинни, но това ще е трудно. Или да твърдите, че сте невинни и да искате съдебен процес. Но в такъв случай ще трябва да напуснете хотела и да отидете в ареста“.

Дилемата е пределно ясна. Първи реагира принц Митеб бин Абдулах. Бившият саудитски министър и някогашен началник на елитната Национална гвардия предава на държавата 1 млрд. долара. Започва предаване на активи в недвижими имоти, търговски дружества, ценни книжа и пари в брой. Стига се до 106 млрд. долара.

Снимка: bTV

- Почти всички приеха, малко отказаха. Още по-малко бяха признати за невинни – може би 10 – 15 души, и те бяха свободни да си вървят. Но по този начин хазната си възстанови повече от 100 млрд. долара. За два месеца! Тези, които отказаха да се споразумеят, сега ще бъдат съдени и съдът ще реши тяхната съдба. Това беше много силен сигнал, че няма да позволим корупцията да продължи. Силен сигнал, който да накара хората дори да не се опитват да мислят за това. И много силен сигнал към чуждестранните инвеститори, че са добре дошли в Саудитска Арабия да правят бизнес, без да се притесняват, че някой ще им поиска нещо в замяна.

- Очевидно стратегията е дала резултат.
- До този момент дава.

Снимка: bTV

- Но как обществото ви прие това? Подкрепя ли ви?
- Срещаме огромна подкрепа. Огромна подкрепа. Кралят създаде антикорупционна комисия, ръководена от главния прокурор. Те получиха мандат да преследват корупцията и да се опитат първоначално да се договорят. Ако не постигнат споразумение с тях, случаите се внасят в съда. Разследванията се проведоха тихо, но резултатите бяха обявени публично. Хората бяха смаяни от нивото на някои от хората, призовани за разпит. Те не бяха задържани, бяха разпитвани. Бяха призовани да преговарят. Тези, които отказаха, бяха насочени към центровете за задържане. Но обществото отговори с огромна подкрепа, защото това показва нашата сериозност. Когато имаш корупция, не можеш да имаш правосъдие. Тези пари са били откраднати от държавната хазна. Тези пари, повече от 100 млрд. долара, можеха да бъдат използвани, за да се построят повече училища, болници, пътища. Можеха да се използват за повече инвестиции в технологии, които да бъдат използвани за бъдещето на нашата страна.

Вижте целия разговор във видеото: