Напрежението между Сърбия и Косово се повиши тази вечер. Полицията в Косово е блокирала административния пропускателен пункт "Бърняк", съобщава порталът „Vecernje Novosti“.

В същото време сръбското министерство на отбраната официално опроверга информация за разполагане на военни сили на територията на Косово и Метохия и призова да не се разпространяват дезинформации.

Местните медии съобщават, че пред базата на косовската гранична полиция са разположени много войници от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки.

Появи се и информация за колони от автомобили пред контролно-пропускателния пункт "Ярине" в северната част на провинцията. Тази вечер в северния град Косовска Митровица с преобладаващо сръбско население са прозвучали сирени за въздушна тревога.

„След 18 ч. в Косовска Митровица беше активирана въздушна тревога. Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция в близост до административния пункт "Ярине" бяха разпределени много бойци от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки", съобщава изданието „Vecernje Novosti“, цитирано от БГНЕС.

Местните жители са започнали да строят барикади на тесни пътни участъци в град Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

Междувременно, според съобщения в медиите, около 200 албанци са се събрали в южната част на града близо до моста, водещ към северната страна.

Днес сръбският президент Александър Вучич обяви в обръщение към гражданите, че “полицаи от самопровъзгласилата се Република Косово планират в полунощ да започнат операция срещу сърбите, които живеят в северната част на страната”.

Той добави, че косовската полиция ще блокира влизането на граждани с лични документи, издадени в Белград. Държавният глава призова косовските албански власти да спазват мира и предупреди, че в случай на агресивни действия срещу сърбите "Сърбия ще победи".

На пресконференция в Белград Вучич каза, че иска да помоли всички, включително сърбите в Косово, да не правят нищо, което може да доведе до конфликт, предаде сайтът сайтът "Serbia posts English".

Той добави, че "моли за мир" албанските представители в Косово и международната общност, но уточни, че ако тази молба не бъде чута, все пак "Сърбия ще победи". 

Снимка: EPA

"Но аз моля представителите на могъщите и силни страни, които признаха независимостта на Косово, да вземат предвид международното право и ситуацията на място и да не позволяват на своите подопечни да предизвикат конфликт. Това е голямата ми молба. Ние ще се молим за мир и ще се стремим към мир", подчерта Вучич.

"Ако те се осмелят да преследват сърби, да малтретират, да убиват сърби, Сърбия ще победи. Това е всичко, което имам да кажа", посочи Вучич.

На 29 юли правителството на Косово съобщи, че от 1 август сръбските документи не са валидни на територията на Косово и на гражданите на Сърбия, които влизат на косовска територия, ще бъде осигурен "документ за влизане и излизане", който ще бъде валиден 90 дни, подобно на документа, който сръбските власти издават на косовските граждани, когато влизат в Сърбия.

В съобщението се посочва, че с това решение Косово на своя територия анулира документите, издадени от сръбските власти, както и че това е реципрочна мярка спрямо Сърбия.

В съобщение се казва, че пререгистрацията на автомобилите ще започне от 1 август и ще продължи до 30 септември.

Сръбският президент заяви днес, че властите в Сърбия искат продължаване на валидността в Косово на автомобилните регистрационни номера с означение KS, което по думите му е неутрално.

През 2011 г. Косово и Сърбия постигнаха споразумение, съгласно което косовските власти ще издават регистрационни табели, обозначени с „RKS“ (Република Косово), или само „KS“ (Косово) като отстъпка спрямо отказа на Сърбия да признае бившата си провинция за държава, напомня сайтът "Болкън инсайт", цитиран от БТА.

Този ход имаше за цел да насърчи сърбите в Северно Косово да започнат да използват номера, издадени от Косово. През 2016 г. Косово удължи валидността на номерата KS с още пет години и направи издадените от Сърбия регистрационни табели за косовските градове незаконни.

Въпреки това, в общините в северната част на Косово, където по-голямата част от населението е сръбско, винаги е било възможно да се управляват автомобили с регистрационни номера с означение KM (Косово и Метохия), издадени от Министерството на вътрешните работи на Сърбия, което противоречи на Брюкселското споразумение, посочва "Serbia posts English".