Кървави атентати помрачиха великденския празник в Шри Ланка. При нападения срещу църкви на острова и хотели в столицата Коломбо загинаха най-малко 207 души. Стотици са ранени, съобщи говорителят на полицията Руван Гунасекера.

Задържани са седем души за съпричастност към осемте смъртоносни атаки в островната държава.

Външното ни министерство съобщава, че няма данни за пострадали български граждани. Сред жертвите има десетки чужденци – американски, британски, холандски и португалски граждани.

Експлозиите са станали почти едновременно. Най-много жертви – над 50, има в катедралата в градчето като Катоватипия в северната част на острова.

25 вярващи са загинали в църквата в Батикалоа на източния бряг. Атакувана е и катедралата „Свети Антоний” в столицата, която е исторически паметник. Експлозии отекнаха и в три луксозни хотела, посещавани предимно от чужденци.

По-късно станаха още две експлозии. Седмата разтърси хотел в южния квартала "Дехивала" в столицата. Осмият взрив е бил извършен от камикадзе, съобщи АФП. Трима полицейски служители са загинали. Източник от силите на реда, пожелал анонимност, заяви, че атентаторът самоубиец се е взривил, когато полицаите са влезли в къща в северно предградие на Коломбо, за да извършат обиск. При ударната вълна се е срутил изцяло втория етаж на сградата и отломките са затрупали полицаите. 

Заради нападенията премиерът свика извънредно заседание на правителството и съвета за сигурност. През следващите два дни училищата и обществените сгради в страната ще останат затворени. Правителството въведе и вечерен полицейски час, който ще продължи "до следващо разпореждане". Спрян е и достъпът до социалните мрежи, за да се всява паника и да не се разпространяват фалшиви новини за атаките.

Това са най-кървавите нападения от края на дългогодишната гражданска война с тамилските сепаратисти, която приключи преди едно десетилетие. Все още никой не е поел отговорност за взривовете.

Турция остро осъди серията терористични нападения в Шри Ланка.

"Осъждаме терористичните нападения, които бяха извършени на празника Великден срещу невинни хора в църкви и хотели в Шри Ланка", заяви външният министър Мевлют Чавушоглу в "Туитър".

Той заяви, че няма никакво значение какъв е бил мотивът и че това "гнусно" нападение е аналогично на това в Нова Зеландия - и двете са извършени "страхливо, варварски и безжалостно".

По информация на посолството ни в Индия към 12.00 ч. няма данни за пострадали български граждани при терористичните атаки. В един от пострадалите хотели - "Шангри Ла", има шестима български граждани, които са в безопасност. Те имат връзка с посолството в Делхи.

Посолството на България в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолството на страните от ЕС в Делхи, където се подава актуална информация от Коломбо. Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе.

“Потресен съм от новината за ужасяващите атентати в църкви и хотели в Шри Ланка, довели до загубата на живота на толкова много хора и стотици ранени. Осъждам най-категорично тези жестоки актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви каузи”, пише Борисов.

Външният ни министър Екатерина Захариева също изпрати съболезнователна телеграма до министъра на външните работи на Шри Ланка и осъди насилието в страната.

"Моля да предадете най-искрените ни съболезнования към семействата на жертвите и пожеланията ни за бързо възстановяване на всички ранени. Скърбим заедно с шриланкийския народ", посочва Захариева.