Изминалият сезон е рекорден по брой проведени спасителни акции извън пистите в страната за последните пет години, те са 42. Как се спасява човешки живот в планината и за работата на екипите разказва Емил Митев тази вечер, в „bTV Репортерите“ във филма си "Златният час".

"Срещам ви със спасителите на една от най-натоварените служби, а именно тази в Банско, която направи спасителната акция на Владимир Каролев. Спасителите нарекоха годината „странна“ заради многото хора във високата планина. Те си го обясняват с това, че туристите са се опитали да избягат от курортите. Във високата планина, обаче, се случва всичко дори и да си от най-подготвените", обясни репортерът на bTV.

Снимка: bTV

Орлин Илиев попада в статистиката, но преди 10 г. Лавина го повлича под Мусала и го влачи 300 м.

“Първото усещане е мобилизация, след това малко стрес и накрая е безизходица. Точно преди да загубиш съзнание осъзнаваш, че няма какво да направиш. Престоях 18 минути в лавината и след това партньорът ми за спускането ме намери с лавинния уред“, разказа Орлин.

Снимка: bTV

Той признава, че е подценил ситуацията. Това е най-честата грешка на опитните планинари.

Емил Митев допълни, че планинските спасители в България не разполагат с почти никаква техника, имат едни моторни шейни, с които най-бързо могат да стигнат до пострадалите, но ги избягват, защото е рисково.

Снимка: bTV

„Най-необходим им е хеликоптер, това се говори от години. С него една спасителна акция се провежда за час, час и половина. Затова сме нарекли филма „Златният час“ - в него шансовете на пострадалия да оцелее са най-големи“, каза още той.

Вижте повече във филма на Емил Митев "Златният час" тази вечер в "bTV Репортерите".