Седем часа спасителите търсят Владимир Каролев в Пирин и то в трудни условия - през нощта. Още цели четири часа отнема свалянето му на ръце до долу, заради липсата на медицински хеликоптер.

Вчера преди обед във „Фейсбук“ Каролев на живо обяснява намеренията си да спусне със сплитборд - първо връх Малка Тодорка, а после и Вихрен. Изчезва следобед в планината, намерен е малко след полунощ и то в район без обхват на телефон.

Какви са били условията на 2300 метра височина, където е бил Каролев преди да го намерят? 

Времето в района на Жабешкото езеро в момента не е студено - през нощта е било около 0 градуса и без вятър. Вероятно това е помогнало на пострадалия да оцелее толкова дълго.

Спасителите са го транспортирали с носилка тип "вакуум матрак", така че свалянето му по склоновете под връх Тодорка да е възможно най-щадящо, предвид тежките травми, които вече е имал.

Носили са го до хижа Вихрен, откъдето го поема линейка, която го кара в Разлог.

Инцидентите със сноубордисти и скиори у нас са чести.

24 януари 2021, Пирин

В края на януари 18-годишен национален състезател по фриирайд загина, затрупан от лавина в Пирин в един от улеите под Тодорка. Карал е извън пистите заедно с треньора си.

Планинските спасители открили момчето минути след подаването на сигнала, но вече е било късно.


21 март 2021, Рила

През март 34-годишен сноубордист изчезна край ски-център Картала в Рила. Мъжът беше търсен в продължение на дни и до днес няма следа от него.