Тежко, но стабилно е състоянието на финансиста Владимир Каролев, който пострада при инцидент в Пирин. В „Пирогов“ са му направени изследвания и той остава в реанимацията на неврохирургията.

Каролев изчезна вчера след спускане със сноуборд под връх Тодорка и беше намерен от спасителите в тежко състояние късно след полунощ, след 12-часова спасителна операция.

Според лекарите има сериозен риск за живота му заради множеството травми и фрактури по главата и тялото.


След като първоначално беше настанен в болницата в Разлог, в ранния следобед Каролев беше извозен с линейка до София и настанен в "Пирогов". 

Вчера преди обед Владимир Каролев предава на живо от Пирин.
 
„Вижте какво райско време е днес. На връх Тодорка съм. Аз ще се спусна отзад през малка Тодорка, Бъндеришко рибно и ще се опитам да се кача на Вихрен и да се пусна от Вихрен днеска, чао“, казва той във видеото.
 
Около 14 ч. приятели установяват, че телефонът му е изключен. 4 часа по-късно подават сигнал. Спасителите тръгват към зона, за която знаят, че няма обхват. След полунощ го откриват.

Първи до него стигат братята Стойчо и Росен Баненски. 

„След около 3 часа ходене и търсене под клековете, защото видимостта е не повече от 50 метра, намерихме първо каската и той беше на 100 метра по-нагоре. Дишаше, но не беше контактен“, обясни Стойчо Баненски, доброволец и зам.-кмет на Банско.

„Паднал е най-вероятно, прелетял, не знам колко е карал, но разстоянието е около 400 метра надморска височина. Веднага му оказахме помощ, завихме го с одеяла, веднага отрядът се пренасочи, много тежка акция“, допълни Росен Баненски  доброволец и директор на НП "Пирин".

Носят го с часове на ръце, през дълбоки преспи и оголени участъци. Икономистът е докаран в спешния център в Разлог след 5 ч. сутринта в изключително тежко състояние. Въведен е в медикаментозна кома. На място пристигнаха и здравният министър, и директорът на „Пирогов“. 

„Травмите са тежки, говорим за съчетана травма с черепно-мозъчна травма, гръдна травма и глезен“, съобщи Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Линейка на правителствена болница транспортира пострадалия към „Пирогов“ по обяд.

„С господин Каролев сме близки приятели, лично аз съм участвал в няколко негови травматични премеждия, свързани със сноуборд и ски“, заяви проф. д-р Асен Балтов, директор на „Пирогов“.

Приятели на Каролев го описват като изключително опитен планинар, много премерен, който не поема излишни рискове. Заедно със Сава Ненов за последно били заедно на Гергьовден в ниската част на Тодорка:

„Аз много се уча от него и вярвам на всичко, което прави, няма никакъв риск, досега не съм видял нещо да направи, което да е рисковано. Той винаги е бил с една и съща екипировка, и тя е прекалено сигурна“.

Според спасители икономистът е допуснал грешка, че е тръгнал сам и отново питат защо България няма медицински хеликоптер, който в такива случаи би спестил не само усилия, но и най-ценното за живота - време.


„Можеше да бъде използван хеликоптер в това време, в светлото време, но знаете, че в България няма такова чудо, така че ще се случват тези неща, с, дет казва, девет дена с камилите ще ги носим“, коментира Методи Баненски от ПСС в Банско.

А след тежкото нощно дежурство, днес спасителите отново са на работа.