В парламентарната комисия по култура депутатите трябваше да изслушат вицепремиера Асен Василев за мистериозно изчезналите 12 милиона лева за музейните работници.

Много въпросителни останаха около тези вече прословути пари, които Народното събрание гласува в държавния бюджет в края на месец февруари за музеите и галериите.

Няма отговори на въпроса как тези 12 милиона изчезнаха от плана на Министерския съвет за разходване на държавния бюджет. Министерство на културата и техните неговите представители в Комисията по култура не се ангажираха да кажат дали Министерство на финансите в крайна сметка е съгласувало с тях решението си да не ги включи в постановление на Министерски съвет.

Въпросителна поставяме и под това как тези 12 милиона в крайна сметка се появиха в началото на седмицата, но с 200 000 лв. по-малко. Сериозно недоволство в Комисията предизвика и фактът, че министърът на финансите Асен Василев в крайна сметка не дойде на изслушването, не изпрати и свои представители, а само информация във връзка с появата на тези 11 800 000 лв. в началото на седмицата.

По последна информация министър Василев е командировка в Италия. В крайна сметка представители на музеите и галериите обаче бяха на изслушването в Комисията.

„Ще бъдем удовлетворени, когато тези 11 800 000 наистина стигнат до нас, защото това все още е проектът на решение и когато го видим публикувано, тогава можем да кажем  - „да, тези пари ще стигнат до музеите и галериите“ и, разбира се, задаваме и следващият въпрос какво ще стане с другите 200 000 лв., така че Законът за държавния бюджет да бъде изпълнен на 100%, а именно 12 милиона лева да постъпят в българските музеи и галерии“, заяви директорът на музея в Пазарджик Борис Хаджийски в „Лице в лице“.

„Тези 12 милиона със сигурност са една голяма стъпка, която постигнахме благодарение на така всеобщия труд на много хора. Основното е това, което се постигна в момента, е, че тези 12 милиона ще помогнат да запазим качествения си персонал, защото без качествен персонал, без от квалифициран персонал няма да можем да вървим нагоре“, коментира директорът на Природонаучния музей в Пловдив Огнян Тодоров.

„Не са достатъчни, защото ние в началото на годината поискахме 29 милиона лева, които включват тези държавни музеи и регионални, както и за 50 музея, които все още не се финансират от държавата. В края на краищата се отпусна една частична сума, която чакаме да дойде. Разбира се пак казвам това, тъй като ние до последно ще се борим, за да видим тези пари постъпили по нашите сметки“, отбеляза обаче Хаджийски.

При гостуването си в „Лице в лице“ министър САсен Василев каза, че музеите трябва да очакват пари и помощ от държавата, когато предлагат нещо атрактивно, атрактивни експозиции, а не да искат например увеличение на заплатите на служители, които „бършат праха“.

„Чухме го. Такова изявление е за негова сметка. Аз го каня да влезе в българските музеи и да разбере какви са техните проблеми, да не си говорим от дистанция и имайте предвид, че българските музеи са пазителите на националната идентичност и това е изключително важно да се разбере“, заяви Борис Хаджийски.

А липсата на атрактивни изложби, според директора на Природонаучния музей в Пловдив, се дължи на това, че  „не достига капацитет, защото нискоквалифицираните кадри и нискоквалифицирания персонал не може да направи така, че да кандидатстваме по достатъчно добри проекти, за да може да продуцираме добър продукт“.

„И другото е, че едни модерни зали се правят с много пари. Ние сме правили фондохранилища в пазарджишкия музей преди 3-4 години и знам за какви средства става дума. Залите са още по-скъпи“, казва Борис Хаджийски, според когото трябва и подкрепа от държавата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!