Спорната 17 задача от изпита по български език и литература от националното външно оценяване на седмокласниците продължава да предизвиква противоречия сред преподаватели и ученици. Учители сигнализират, че условието е объркало учениците. 

Снимка: btvnovinite.bg

В 17 задача на учениците е даден текст, в който да открият 14 грешки. Много деца намират допълнителна грешка. Спорът идва от изписването на лесно преносима - една или две думи са, когато се отнася за бутилка.

Божидар Петров е един от хилядите седмокласници, които вчера се явиха на изпит по български. Написал го е и по двата начина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Може да се каже, че съм сигурен и че не съм сигурен”, заявява Божидар.

Дългогодишният учител от ЧСУ "Евлоги и Христо Георгиеви"  и проверяващ на изпити Ани Владева смята, че думите се пишат слято.

„До голяма степен децата ще останат измамени - знаещите, можещите, тези, които са положили усилия”, убедена е Ани.

В последния правописен речник на БАН леснопреносим е една дума. Но се уточнява, че съчетания от наречие и прилагателно се пишат разделно, когато не са езиково единство.

Снимка: btvnovinite.bg

„Лесно преносима бутилка е свободно словосъчетание - преносима лесно бутилка. Но в случай като леснопреносим ултразвуков скенер, това си е терминология и там не може да се разместват съставките и се пише слято”, обяснява доц. Катя Чаралозова от Института за българския език към БАН.

Ето и позицията на министерството:

„Отчитаме, че слятото и разделното писане на думи не се изучава детайлно до 7 клас. Затова, ако някой от седмокласниците е написал цитираното словосъчетание като сложна дума, т.е. слято, тя ще се счита за изписана вярно”.

Според университетския преподавател доцент Владислав Миланов от катедра „Български език" в СУ "Св. Климент Охридски" задачата би затруднила и студенти, и езиковеди, а самият той се колебае.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нека да задаваме на нашите деца задачи, за които сме ги подготвили”, заяви доц. Миланов. 

Резултатите от изпита по български език и литература за седмокласниците ще бъдат обявени до 27 юни.