Над 61 000 седмокласници се явиха на изпит по български език и литература. Те писаха преразказ върху „Богатството на момъка” на Георги Русафов. Учениците ще се върнат в изпитните зали в сряда, когато ще се явят на национално външно оценяване по математика.  

Оценките от двата изпита след седми клас участват в образуването на бала за кандидатстване в гимназия.
Учениците ще може да избират от почти 2500 паралелки, но борбата е за няколко елитни гимназии.

Снимка: btvnovinite.bg
Най-желана миналата година в столицата е била Софийската математическа гимназия. Най-ниският бал за влизане там е бил 456 от 500.

На второ място се нарежда 91-ва немска гимназия, 73-то училище „Владислав Граматик",
Технологическо училище „Електронни системи" към Техническия университет и Испанската гимназия. 

Снимка: btvnovinite.bg

Точно в 9:00 ч. започна националното външно оценяване по български език и литература за над 60 хиляди ученици. Те разполагаха с 2 часа и половина, за да покажат знанията си. Над 16 хиляди квестори бяха осигурени, за да се грижат за реда.

Рано сутринта в министерството беше изтеглен изпитен „Вариант 1”. Децата го определиха като лесен.

Тази година изпитът на кандидат-гимназистите се проведе отделно от матурата на зрелостниците. Затова и започна по-рано. За всеки седмокласник предварително е определено място. 15 минути преди началото на изпита учениците бяха поканени в класните стаи.

За първи път седмокласниците трябваше да пишат с черен химикал, защото изпитът ще се проверява електронно. Бланките са маркирани с баркод. Промените разтревожиха родителите, които се вълнуват не по-малко от децата си.

„Всички новости, които бяха сервирани в кратък срок предизвикаха допълнителни вълнения”, споделя Надежда Костова, майка на седмокласник.

Съдържанието на изпита до последно се пазеше в тайна, а училищата го получиха минути преди началото. Седмокласниците определиха изпита като лесен, а основното им притеснение е електронната проверка.

В края на деня учители сигнализираха за грешка в 17 задача - една или две думи са „лесно приносима" и колко грешки има в изписването. От министерството коментираха, че грешка в условието няма, но ще приемат за верни и двата отговора.

За седмокласниците предстои още един изпит - по математика, който ще се проведе в сряда. Резултатите ще бъдат обявени до 27 юни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!