Седмокласниците, които се явиха днес на изпит по български език и литература, са писали преразказ върху „Богатството на момъка” на Георги Русафов.

Точно в 9 ч. започна Националното външно оценяване по БЕЛ за над 60 хиляди ученици. Те разполагаха с 2 часа и половина, за да покажат знанията си. Над 16 хиляди квестори бяха осигурени, за да се грижат за реда.

Рано сутринта в министерството беше изтеглен изпитен „Вариант 1”. Децата го определиха като лесен. Тази година изпитът на седмокласниците се проведе отделно от матурата на зрелостниците. Затова и започна в 9:00 ч. по-рано. За всеки седмокласник предварително е определено място. 15 минути преди началото на изпита учениците бяха поканени в класните стаи. 

За първи път седмокласниците трябваше да пишат с черен химикал, защото изпитът ще се проверява електронно. Бланките са маркирани с баркод. 

Промените разтревожиха родителите, които се вълнуват не по-малко от децата си.

„Всички новости, които бяха сервирани в кратък срок предизвикаха допълнителни вълнения”, споделя Надежда Костова, майка на седмокласник.

Съдържанието на изпита до последно се пазеше в тайна, а училищата го получиха минути преди началото.

„Секретно, с двойна парола, която няма как да бъде разбита предварително”, разкри Диян Стаматов, директор на 119 СУ.

Седмокласниците определиха изпита като лесен, а основното им притеснение е електронната проверка.

В края на деня учители сигнализираха за грешка в 17 задача - една или две думи са „лесно приносима" и колко грешки има в изписването. От министерството коментираха, че грешка в условието няма, но ще приемат за верни и двата отговора.

Учениците ще се върнат в изпитните зали в сряда, когато ще се явят на национално външно оценяване по математика. Резултатите ще бъдат обявени до 27 юни.