„Предстои един доста тежък период. Ще организират изборите в рамките на 50 дни, както е записано по конституция. Върховният наставник подписа указ, по силата на който първият заместник-президент вече изпълнява функциите на временен президент. Мисля, че няма да може да удължи временните правомощия на Мохамад Мохбер и да изкара целия мандат. Очевидно са решили много скоро да направят президентските избори. Лично аз очаквам много бурни избори“.

Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков в ефира на bTV по повод смъртта на иранския пезидент Ебрахим Раиси.

По думите на проф. Чуков президентът е вторият в йерархията в Иран.

„Над него е върховният наставник. Всъщност президентът е лидерът на изпълнителната власт, избира се пряко от народа за четири години. Още една година му оставаше на Ебрахим Раиси, през 2021 г. той спечели изборите. Специално за Раиси се считаше, че е най-близкият до Али Хаменей и се посочваше за негов наследник. Такива бяха прогнозите 2021 г. Сега картите се поразбъркаха“, каза арабистът. 

Кой е възможният наследник на Ебрахим Раиси?

„Много силно се говореше за външния министър Емир Абдалахян, че евентуално той би могъл да стане президент. С падането на хеликоптера обаче две личности си отидоха, които щяха да играят много голяма роля в Иран. Появиха се кандидати в рамките на спекулациите – като наследник на Али Хаменей се завъртя името на неговия син“, посочи проф. Чуков. 

Ще се промени ли нещо в Иран и в региона?

„Нови радикални промени няма как да настъпят, тъй като има ясно разписана конституция, има правила, според които се сменят хората, да речем лобита за влияние. Раиси успя да постигне някакъв баланс. Неговата биография е много кървава – нещо, което е извършил края на 80-ете години ужасява биографите му, но той успя да постигне баланс между върховния наставник, изпълнителната власт, парламента, съдебната власт, революционната гвардия. Сега не е много ясно кои ще бъдат хората, които ще дърпат конците“, каза още арабистът Владимир Чуков. 

Според него в региона също не се очакват радикални промени. 

„Прави впечатление, че четири държави обявиха траур – Пакистан, Ирак, Сирия и Ливан. Очертава се интересна ситуация. В региона всички официално застанаха зад иранския народ и изразиха своите съболезнования. Нещата вървят по един и същ начин, просто лицата ще се сменят“, допълни проф. Чуков. 

Спекулации, свързани с катастрофата

„Как се е получило, така че точно президентският вертолет е паднал, още два хеликоптера са били ескорт, защо те са продължили вместо да окажат помощ. Ще има официално следствие от Иранската държава, оттам нататък е много трудно да се докаже едното или другото“, посочи арабистът. 

Президентът на Иран Ебрахим Раиси загина в катастрофа с хеликоптер в неделя вечерта. Машината се разби на връщане от церемония по откриването на язовир в северните части на Иран. Сред загиналите са външният министър Хосейн Амир Абдолахиан, няколко високопоставени държавни служители и личната охрана на президента.