Президентът на Иран Ебрахим Раиси загина в катастрофа с хеликоптер в неделя вечерта. Машината се разби на връщане от церемония по откриването на язовир в северните части на Иран.

Основна версия е, че хеликоптерът може да е катастрофирал заради намалена видимост, причинена от гъста мъгла.

Появиха се спекулации и за евентуална техническа неизправност.
Иранската държавна медия съобщи, че тя е американско производство – модел Bell 212.

Този вид хеликоптер е широко използван по целия свят и през годините има много технически подобрения. Не е ясно на колко години е била машината.

Много от иранските летателни апарати са купени още преди Ислямската революция, когато страната поддържаше близки отношения със Съединените щати.

От 1979 г. насам обаче Техеран е обект на санкции от страна на Вашингтон и други западни държави. Това затруднява набавянето на резервни части за хеликоптерите.

Експерти отбелязват, че машината може да не е била годна за полет, особено в лошо време.

Според турския министър на отбраната Хулуси Акар сигналната система на хеликоптера не е била включена или изобщо е липсвала.

Погребението на Ебрахим Раиси и другите загинали в катастрофата ще е във вторник и ще започне от град Тебриз. Сред жертвите са външният министър Хосейн Амир Абдолахиан, няколко високопоставени държавни служители и личната охрана на президента. В Иран е обявен 5-дневен траур.