Погребенията на иранския президента Ебрахим Раиси и другите жертви на катастрофата с хеликоптер ще във вторник.

Церемонията ще започне в 9:30 ч. в град Тебриз, където са телата на загиналите, след това тялото на Раиси ще бъде откарано в Техеран. Властите в Иран обявиха 5-дневен траур.

Смъртта на държавния глава на Ислямската република предизвика вълна от съболезнования и коментари от целия свят.

Хеликоптерът на Раиси се разби на връщане от церемония по откриването на язовир в северните части на Иран.

Сред загиналите са външният министър Хосейн Амир Абдолахиан, няколко високопоставени държавни служители и личната охрана на президента.

„Нека Бог да го благослови и да го дари с вечен мир. По време и преди краткото си президентство той полагаше непрестанни усилия в служба на народа, страната и исляма“, обяви върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей.

Ебрахим Раиси твърдо водеше традиционната политика на Иран срещу Израел и в подкрепа на шиитските правителства и организации в региона.

Правителството обяви, че смъртта на президента няма да предизвика ни най-малко сътресение в управлението на Ислямската република.

Раиси обаче беше сочен за основен наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, който вече е на преклонна възраст. Функциите на държавен глава поема вицепрезидентът Мохамад Мокбер, който трябва да организира нови президентски избори до 50 дни.