Ебрахим Раиси е ирански политик, мюсюлмански юрист, осми и настоящ президент на Иран от 3 август 2021 г., когато печели президентските избори в страната при гласуване с най-ниската избирателна активност в историята на Ислямската република.

Той е роден на 14 декември 1960 г. в семейство на духовници в района Ноган на Машхад. Баща му умира, когато той е на 5 години.

Той е осмият и настоящ президент на Иран от 3 август 2021 г. Раиси е заемал няколко длъжности в иранската съдебна система, като заместник главен съдия (2004-2014 г.), главен прокурор (2014-2016 г.) и главен съдия (2019-2021 г.). Бил е също така прокурор и заместник-прокурор на Техеран през 80-те и 90-те години на миналия век.

„Касапинът от Техеран“

Ебрахим Раиси често е наричан „касапина от Техеран“. Той е един от четиримата души в прокурорската комисия, която е отговорна за екзекуцията на хиляди политически затворници в Иран през 1988 г. и оттам е наречена „комисията на смъртта“.

Той е подложен на санкции от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ. Обвинен е в престъпления срещу човечеството от международни организации за правата на човека и специални докладчици на ООН.

Раиси успешно се кандидатира за втори път за президент през 2021 г. с 62,9% от гласовете, наследявайки Хасан Рухани. Според много наблюдатели президентските избори в Иран през 2021 г. са били фалшифицирани в полза на Раиси, който е смятан за съюзник на Али Хаменей.

Раиси често е смятан за фаворит за наследник на Хаменей на поста върховен лидер.

По време на мандата на Раиси Иран засили обогатяването на уран, възпрепятстваше международните инспекции и подкрепи Русия при нахлуването ѝ в Украйна.

Освен това Иран извърши ракетна атака и атака с безпилотни самолети срещу Израел по време на конфликта в Газа и продължи да въоръжава групировки като „Хизбула“.