Разнопосочна информация се появи в световните медии за инцидент с  хеликоптер, в който е пътувал иранският президент Ебрахим Раиси.

Снимка: Ройтерс

Спасители се опитват да достигнат до хеликоптер, участвал в „инцидент“ с Раиси на борда, съобщава иранската държавна телевизия, цитирана от The Times of Israel.

По първоначални данни става дума за „инцидент с твърдо кацане“. Ебрахим Раиси е пътувал в иранската провинция Източен Азербайджан. 

Мъглата и лошото време пречат на спасителните екипи, които са изпратени, за да спасят президента на страната, показват кадри на националната телевизия:

Ройтерс съобщава за инцидент с хеликоптер от конвоя на иранския президент, цитирайки отново държавната телевизия.

Според информацията на агенцията в конвоя е имало три хеликоптера. Държавната телевизия не даде повече подробности за инцидента, отбелязва Ройтерс. Не е ясно кой хеликоптер от този конвой е претърпял инцидента.

Асошиейтед прес също пише, че хеликоптер, превозваш Раиси, е претърпял „твърдо кацане“. Държавната телевизия описва района на инцидента в близост до Джолфа, град на границата с Азербайджан, на около 600 км северозападно от иранската столица Техеран.

Ебрахим Раиси е бил в Азербайджан, за да открие язовир заедно с президента на Азербайджан Илхам Алиев. В информационните агенция бяха разпространени снимки от събитието:

Снимка: EPA

Си Ен Ен също пише за инцидент с хеликоптер, част от конвой от три хеликоптера.

„Някои от спътниците на президента в този хеликоптер са успели да се свържат с централния щаб, което е породило надежди, че инцидентът може да е завършил без жертви“, пише Си Ен Ен.

Не е ясно какво е точното състояние на хеликоптера на Раиси. Два от тези хеликоптери са превозвали министри и официални лица, които са пристигнали благополучно на местоназначението си, според Tasnim.

Според близката до властта в Иран информационна агенция Fars News хеликоптерът на президента е кацнал заради мъгла и лоша видимост.

Вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди потвърди за националната телевизия, че един от хеликоптерите от кортежа, с който е пътувал Ебрахим Раиси, е имал „твърдо кацане“.

"Различни спасителни групи се придвижват към мястото на инцидента, но заради мъглата и лошото време може да им отнеме време да достигнат района“, казва Вахиди, но допълва, че работата на съответните екипи е под контрол.

Снимка: Ройтерс

Екипите са установили контакт с придружители на президента. Той припомни, че районът, в който е станал инцидентът, е планински и изрази надежда, че скоро спасителните екипи ще стигнат дотам и ще предоставят повече информация. Местни медии съобщават за проливен дъжд в окръг Варзахан, където е станал инцидентът.

Губернаторът на провинция Източен Азербайджан - аятолах Ал Хашим, и външният министър Хосейн Амир Абдулахиан също са били в хеликоптера, превозващ президента.

Мениджърът за връзки с обществеността на Организацията на Червения полумесец обяви изпращането на 20 спасителни екипа в района с инцидента с хеликоптера, пише БТА.