България не бива да се ангажира с военно участие в конфликта в Сирия. Това заяви пред БНР заместник – председателят на ПГ "Коалиция за България" и председател на парламентарната комисия по външна политика Янаки Стоилов.

Никак не искам да подценявам въпросът Сирия. Ситуацията в Сирия от една страна не е толкова нова, ние вече имаме опита от други подобни конфликти, но трябва да кажем, че този пореден конфликт носи много по – голяма интензивност, коментира той, добавяйки, че според него въпросът изисква сериозна и задълбочена дискусия.

България трябва едновременно да покаже разбиране за тежестта на проблемите и в същото време – да не допринасяме за ожесточаване на конфликта, да не се допринесат различни геополитически проблеми към него. Нашата позиция може да бъде доста солидна и да създава възможности за развитие във времето, каза Стоилов.

Възможностите на България за ограничаване на бежанския поток от Сирия са "почит изчерпани", призна депутатът от БСП и не изключи да се оказва помощ на пострадали сирийски граждани в конфликта, но в същото време е необходимо да се засили контролът по границите и то не само на КПП, а заедно с това да се търси успокояване на обстановката в Сирия. По думите му главният потенциал на това движение идва вътре от страната поради водещата се гражданска война там.

На въпрос какъв документ трябва да излезе българският парламент за ситуацията в Сирия, Стоилов каза, че това може да бъде декларация или решение. „Ако трябва да говоря лично за моя позиция, аз смятам, че България не бива да се ангажира с военно участие в този конфликт”, но темата е твърде сложна, каза Янаки Стоилов.

В предаването "Неделя 150" заместник – председателят на ПГ на "Коалиция за България" посочи прироритетите през новия политически сезон. След обсъждане на програмата на Министерския съвет и дейността му през вече навършващите се сто дни ще се обърне сериозно внимание на Споразумението на България за партньорство с Европейската комисия и рационалното използване на средствата. Да отделим внимание и на темата за конфликта на интереси и тяхното ограничаване в управлението.

Стоилов добави и че са налице редица законодателни приоритети в областта на обществените поръчки, които целят улесняване достъпа на малките фирми до тях.

  • Увеличаването на руското военно присъствие може да ожесточи конфликта в Сирия
  • След няколко месеца можело да има документ за примирие в Сирия
  • Обама и Путин се разбраха за нови разговори за Сирия, но не и за Асад
  • Генералният секретар на НАТО е готов за преговори с Русия за Сирия
  • В Северна Сирия е документирано нападение с химическо оръжие
  • Съветът за сигурност на ООН прие за първи път единодушно декларация за Сирия
  • Жертвите от въздушните удари в сирийския град Дума са близо 100
  • Най-малко 80 души са убити при въздушни удари край Дамаск
  • САЩ обвиниха Дамаск, че е засилил атаките с варели бомби в Сирия
  • Над 240 000 са жертвите на четирите години война в Сирия