Съветът за сигурност на ООН прие за първи път единодушно декларация за Сирия, подкрепяща плана на международния посредник Стафан де Мистура за нови мирни преговори за спиране на гражданската война, съобщи Асошиейтед прес.

Текстът беше изготвен от петте постоянни членки – САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция, след като преди три седмици Мистура представи доклада си пред Съвета за сигурност.

Международният посредник предложи да бъдат поканени враждуващите в Сирия страни за участие в четири тематични работни групи под ръководството на ООН, които да обсъдят прилагането на пътната карта за мир, съгласувана през юни 2012 г. в Женева.

В декларацията се посочва, че световната организация подкрепя плана на Мистура за политически преговори и политически преход в Сирия въз основа на Женевското комюнике, в което се призовава за създаване на преходно правителство с участието на всички страни, без обаче да се уточнява ролята на президента Башар ал Асад, припомня Ройтерс.

Одобрената декларация е рядък пример на съгласие за Сирия между постоянните членки Русия и САЩ, които имат право на вето.

Единствено Венецуела, която е непостоянен член на Съвета за сигурност, се разграничи от някои постановки в документа. Нейният представител Рафаел Дарио Карено обясни, че страната му е против да бъде нарушавано "суверенното право на сирийския народ на самоопределение чрез настояване за политическа трансформация".

Презрение на сирийския режим към човешкия живот

Междувременно Съединените щати осъдиха "презрението на (сирийския) режим към човешкия живот" след вчерашния обстрел на контролираното от бунтовниците източно предградие на столицата Дамаск, при който бяха убити близо 100 души, предаде Франс прес.

Американският Държавен департамент осъди "с най-голяма сила" в комюнике "бруталните атаки". САЩ "работят заедно със своите партньори за един истински договорен политически преход без (участието на сирийския президент Башар ал) Асад", се отбелязва в текста.

Въздушните удари в Дума, при които бяха убити 96 души на пазар, бяха осъдени и от новия заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън, който даде днес пресконференция в Дамаск в края на първото си посещение в Сирия.

Новият хуманитарен шеф на ООН даде пример с прекъсването на достъпа до питейна вода в части от Дамаск като военна тактика. О'Брайън призова режима на Асад да осигури по-голям хуманитарен достъп до нуждаещите се в Сирия.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че бунтовници са подложили на артилерийски обстрел контролиран от правителството квартал на северния град Алепо, като са убили 10 и ранили 17 души. Шестима човека са загинали и 19 са били ранени при обстрел на крайбрежния град Латакия, предаде Асошиейтед прес.

  • Увеличаването на руското военно присъствие може да ожесточи конфликта в Сирия
  • След няколко месеца можело да има документ за примирие в Сирия
  • Обама и Путин се разбраха за нови разговори за Сирия, но не и за Асад
  • Генералният секретар на НАТО е готов за преговори с Русия за Сирия
  • В Северна Сирия е документирано нападение с химическо оръжие
  • Жертвите от въздушните удари в сирийския град Дума са близо 100
  • Най-малко 80 души са убити при въздушни удари край Дамаск
  • САЩ обвиниха Дамаск, че е засилил атаките с варели бомби в Сирия
  • Над 240 000 са жертвите на четирите години война в Сирия
  • ЕС удължи с една година санкциите срещу сирийския режим