Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е готов да разговаря с Русия за Сирия. Според него необходима е координация за да се избегне „инцидент или нещастие” между руските сили и силите ръководени от САЩ, които се сражават срещу „Ислямска държава”.

Столтенберг каза, че е все още рано да се каже какви са плановете на Русия за Сирия, но подчерта, че Москва е увеличила военното си присъствие там.

В интервю за „Ройтерс” той призова „Русия да има конструктивна роля в борбата срещу „Ислямска държава”. Генералният секретар на НАТО смята, че подкрепата за сирийския президент Башар Асад „не е конструктивна роля при намирането на решение”.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви в интервю за американските телевизии Си Би Ес и Пи Би Ес, че Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия, заяви руският президент Владимир Путин.

„Русия няма да участва в никакви войскови операции на територията на Сирия или в други държави, във всеки случай засега не планираме това”, посочи той.

За оставане на Асад

Сирийският проблем може да бъде решен само като се укрепват действащите законни държавни структури, като им се оказва помощ в борбата срещу тероризма и същевременно се подтикват към позитивен диалог със „здравата част на опозицията” и към политически промени, добави руският лидер.

По думите на Путин действията на Русия в Сирия са насочени към запазването на властта на президента Башар Асад. Той отбеляза, че е дълбоко убеден, че ако се действа в друго направление, за разрушаване на легитимните структури на властта, „ние можем да създадем ситуация, която наблюдаваме днес в други страни от региона или в други региона на света, например в Либия, където напълно са разрушени всички държавни институции”.

„Подобна ситуация наблюдаваме в Ирак”, добави Путин, който посъветва всички, които желаят оттеглянето на президента Асад от властта, „да изпратят това пожелание на сирийския народ”, защото само „сирийският народ вътре в страната е в правото си да решава кой и как, и по какви принципи трябва да управлява страната”.

За преходно правителство в Сирия

Междувременно Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се обяви за преходно правителство в Сирия и предложи посредничество между привърженици и противници на диалога със сирийския президент Башар Асад.

„Ако успеем да съберем всички основни играчи в региона, Европа, САЩ и Русия (...) под един общ знаменател (...) това означава, че отиваме към съставяне на преходно правителство и това вече би било голям успех”, заяви Щайнмайер по германската телевизия А Ер Де.

Асад е важен за прекратяването на огъня в Сирия, но в дългосрочна перспектива мирното бъдеще на страната не може да е свързано с него, посочи германският външен министър. По думите на Щайнмайер ролята на Русия в уреждането на сирийската криза може да се отрази положително на решаването на ситуацията в Източна Украйна.

  • Увеличаването на руското военно присъствие може да ожесточи конфликта в Сирия
  • След няколко месеца можело да има документ за примирие в Сирия
  • Обама и Путин се разбраха за нови разговори за Сирия, но не и за Асад
  • В Северна Сирия е документирано нападение с химическо оръжие
  • Съветът за сигурност на ООН прие за първи път единодушно декларация за Сирия
  • Жертвите от въздушните удари в сирийския град Дума са близо 100
  • Най-малко 80 души са убити при въздушни удари край Дамаск
  • САЩ обвиниха Дамаск, че е засилил атаките с варели бомби в Сирия
  • Над 240 000 са жертвите на четирите години война в Сирия
  • ЕС удължи с една година санкциите срещу сирийския режим