Барак Обама и Владимир Путин имат различни стратегии за ситуацията в Сирия. Двамата президенти проведоха разговор на четири очи. Има големи различия, но и има и общи позиции – така Путин обобщи срещата.

Кортеж от десетки бронирини лимузини и моторизиран ескорт късно вечерта по Първо авеню показа, че срещата между двамата лидери е приключила и Обама напуска сградата на ООН.

Двамата президенти се видяха на четири очи след близо две годишна пауза. Те говориха близо час и половина

Американският президент Барак Обама и руският президент Владимир Путин са се договорили армиите на двете страни да провеждат консултации помежду си при потенциални операции в Сирия с цел предотвратяване на възможни стълкновения между американски и руски военни.

Обама и Путин са се съгласили да проучат възможностите за политическо решение в Сирия, но не са на едно и също мнение относно бъдещето на президента Башар ал Асад.

„Огромна грешка ще е да не се сътрудничи с правителството в Дамаск. Само сирийските правителствени сили и кюрдските милиции се сражават смело в тази страна срещу „Ислямска държава”. Необходимо е създаването на широка коалиция с участието на мюсюлмански държави срещу джихадистката групировка”, обяви руският президент.

Путин призна, че отношенията със САЩ не са на задоволително ниво. По-рано през деня той имаше остра размяна на реплики с Обама от най-високата международна трибуна по темата Сирия и поиска да се сътрудничи със сирийския лидер Башар Асад в борбата с ИД.

„Съединените щати са готови да работят със всяка една страна, включително Иран и Русия, за да се намери решение на конфликта. В една нова Сирия не трябва да има място нито за Асад, нито за Ислямска държава”, каза от своя страна държавният глава на САЩ.

Путин предложи широка коалиция с арабските държави с мандат от ООН, който според него е единствената легитимна възможност. „Не може да позволим на тези престъпници, които са вкусили кръв да се върнат в родината си и да продължат със злините”, каза той.

По-късно в изявления френският президент Франсоа Оланд подкрепи идеята за коалиция, но при условие Асад да се оттегли.

Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун от своя страна обяви, че четирите години на взаимно блокиране в съвета за сигурност на ООН са довели Сирия до това положение и призова за единно решение. Той също обяви, че има план за ситуацията с бежанците.

В личния си профил в Twitter Обама е написал че следващите две години САЩ ще приемат по 100 хиляди бегълци от войната. Въпросите свързани с тероризма от „Ислямска държава” и бежанците ще се гледат в различни формати в Ню Йорк в следващите 48 часа.

  • Увеличаването на руското военно присъствие може да ожесточи конфликта в Сирия
  • След няколко месеца можело да има документ за примирие в Сирия
  • Генералният секретар на НАТО е готов за преговори с Русия за Сирия
  • В Северна Сирия е документирано нападение с химическо оръжие
  • Съветът за сигурност на ООН прие за първи път единодушно декларация за Сирия
  • Жертвите от въздушните удари в сирийския град Дума са близо 100
  • Най-малко 80 души са убити при въздушни удари край Дамаск
  • САЩ обвиниха Дамаск, че е засилил атаките с варели бомби в Сирия
  • Над 240 000 са жертвите на четирите години война в Сирия
  • ЕС удължи с една година санкциите срещу сирийския режим