Сирийски активисти и медицински организации заявиха, че са документирали нападение с химическо оръжие, при което са пострадали десетки души в сирийския град Мареа, като един от източниците обвини "Ислямска държава", предаде Франс прес.

Организацията "Лекари без граници" съобщи, че е лекувала четирима цивилни от едно и също семейство, които били изложени на химически вещества на 21 август в Мареа - главна крепост на бунтовниците в северната провинция Алепо.

Болните имали симптоми като "зачервени очи, зачервена кожа, конюнктивит и затруднено дишане, последвани около три часа по-късно от поява на мехури и влошаване на дихателните симптоми", се казва в изявление на медицинската организация.

Според пациенти, лекувани в град Алепо, в петък минометен снаряд ударил къщата им, след което холът им бил изпълнен от жълт газ.

Сирийско-американското медицинско дружество (САМС) посочи, че според негови лекари в града, става дума за газ иприт. САМС, което има болници в Сирия, обясни, че над 50 цивилни със симптоми от излагане на химически вещества са били лекувани в полевата й болница в Мареа.

"Мехури са се появили по кожата на 30 цивилни. Лекарите са идентифицирали химическия агент като газ иприт", заяви дружеството в изявление.

Журналистът Мамун ал Катуб, който е бил в Мареа, заяви, че над 50 минометни снаряда, изстреляни от "Ислямска държава", са ударили центъра на града в петък.

"Лекари в полева болница ни казаха, че е имало случаи на задушаване, тежка кашлица, зачервени очи и лице и кожни обриви. Засегнати са били над 25 цивилни, четирима от които са в тежко състояние и са били прехвърлени в Турция", съобщи журналистът активист, който ръководи местната антиправителствена информационна агенция Шахба.

Газът иприт е задушаващ газ, използван за пръв път от немците в Белгия през 1917 г. ООН забрани употребата му през 1993 г.

ИД от месеци се опитва да превземе Мареа. Градът е смятан за най-големият източник на бойци и оръжия в провинция Алепо за бунтовниците, които се бият едновременно срещу режима на Башар Асад и сунитската джихадистка групировка, отбелязва АФП.

На 14 август администрацията на САЩ обяви, че е възможно ИД да е използвала иприт при нападение срещу кюрдски бойци в Ирак. Смята се, че екстремистите са се сдобили с този газ в Сирия, след като режимът на Асад се освободи от запасите си от химически оръжия под натиска на международната общност, или пък в Ирак, пише "Уолстрийт джърнъл".

  • Увеличаването на руското военно присъствие може да ожесточи конфликта в Сирия
  • След няколко месеца можело да има документ за примирие в Сирия
  • Обама и Путин се разбраха за нови разговори за Сирия, но не и за Асад
  • Генералният секретар на НАТО е готов за преговори с Русия за Сирия
  • Съветът за сигурност на ООН прие за първи път единодушно декларация за Сирия
  • Жертвите от въздушните удари в сирийския град Дума са близо 100
  • Най-малко 80 души са убити при въздушни удари край Дамаск
  • САЩ обвиниха Дамаск, че е засилил атаките с варели бомби в Сирия
  • Над 240 000 са жертвите на четирите години война в Сирия
  • ЕС удължи с една година санкциите срещу сирийския режим