Безспорно ще бъде полезно за страната, ако втората тръба на „Турски поток” мине през България. Това каза в „Лице в лице” председателят на „Българския енергиен и минен форум” Иван Хиновски.

Новината, че втората тръба за пренос на газ към Югоизточна и Централна Европа ще минава през българска територия, съобщи днес руското издание „Комерсант”.

„Едва ли ще има някой газов експерт, който ще каже, че е против един такъв проект. Той носи геополитически ползи на България. България става кръстовище на газови потоци. Дано дойде газ и от Черно море. Въпросът е обаче как ще бъде реализиран проектът, защото в момента имаме бюджет от 1,8 млрд. долара, а няма и яснота от кого ще се прави това”, посочи Хиновски.

Специално внимание трябва да бъде обърнато и на договора на сделката, ако до такава се стигне. Хиновски припомни, че при „Южен поток” условията в договора са били – 50/50 за българската и за руската страна, като решаващото мнение в споровете има „Газпром”.

С други думи, според енергийния експерт, проектът ще бъде печеливш за България, стига договорът да бъде добре изпипан.

„В газовото общество има един израз, че няма губещ газопроводен проект в историята на човечеството”, каза Хиновски.

АЕЦ „Белене” от нулата?

Друга новина от енергетиката днес повдигна редица въпроси, а именно продължението на казуса с АЕЦ „Белене”, или по-скоро пълното зануляване на проекта от Европейската комисия.

Становището на Комисията е, че проектът трябва да получи нова нотификация. Според Хиновски за това отговорност носят българските власти.

„Белене” е типичен пример на подценяване на нормативните документи на Комисията, защото там е казано изрично, че всяка промяна в проект, водеща до промяна на структура на акционерно дружество, на акционерен капитал или нова оферта, или ново оборудване, подлежи на нотифкация”, каза експертът.

По думите му Комисията няма как да каже „да” на проекта без конкретно разписани параметри и мотиви. В това число влизат планове за развитие на системата, доказана техническа ефективност с цифри за инвестиции – защо именно АЕЦ „Белене”, а не нова ТЕЦ например. Със сигурност ще трябва да бъдат повторени технико-икономическата обосновка и обосновката на безопасността, подчерта Хиновски.

„На практика за ЕК този проект не съществува. Те са написали така: „За нас АЕЦ „Белене” няма, този проект беше спрян 2014 година”. За да започнем да строим АЕЦ „Белене”, ние трябва да имаме 100-процентово гарантиран инвеститор, този инвеститор трябва да направи структура на инвестирането, да обясни къде ще продава тази енергия и има ли нужда регионът или страната от него. Трябва да кажем вклчително и какви количества и за кои страни”, добави експертът.