Вълна от недоволство заля социалните мрежи, след като във водите на река Тунджа в Калофер се изви традиционното ледено хоро за Йордановден в разрез с противоепидемичните мерки.

Много потребители призоваха здравните власти да си свършат работата и да глобят всички участници, а някои дори поискаха кметът на града Румен Стоянов да подаде оставка.

„Законите са за всички, полицията да се намеси“, призова един от потребителите в „Туитър“.

Друг пък цитира думите на кмета, че калоферци са здрави хора и предложи да ги размножим и разпратим по света, за да спрем пандемията.

Повечето коментари иронизираха обещанията на местната власт, че мерките ще бъдат спазени по време на празника.

Не липсваше и смешният прочит на ситуацията. Един потребител предложи, че леденото хоро е трябвало да се организира със „зелен коридор“ – патриотите над 65 г. танцуват в Тунджа до 10:30 ч., а всички останали – след това.

Друг потребител поиска обичаят да се състои по домовете.

Трети предложи участниците да изпишат думата COVID-19 за здраве и берекет.

Потребители цитираха и думите на участници в леденото хоро.

Имаше и такива, които предложиха на Калофер да бъде наложен пълен локдаун, за да се ограничи разпространението на заразата.

Не липсват и поддръжници на традицията

Разбира се, общественото мнение остава разделено дали тази традиция е трябвало да се спази, или не. Не липсват и поддръжници на тезата, че каквото и да става ледено хоро на Йордановден трябва да има.

„Рискът от активности навън е доста нисък“, коментира друг потребител в социалните мрежи.

Друг пък коментира, че критикуващите ситуацията в Калофер вероятно са същите, които иначе не носят маски.

В студиото на „Тази сутрин“ пък министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че уважаването на традициите е нещо, което ще даде повече кураж на българите.

„След като тези млади мъже влизат в ледените води на Тунджа и след това оцеляват, това се прави и за здраве. Едно подобно нещо не е престъпление. Да създава риск, но ако човек е болен, няма да издържи 15 минути в тази вода“, каза още Каракачанов.

Той е на мнение, че не трябва да се налагат глоби на местната власт.