Въпреки призива на местните власти тази година да не се състои традиционното мъжко хоро във водите на Тунджа за Йордановден, мъже от Калофер изпълниха ритуала.

Вярва се, че тези, които влязат в студената река, ще се калят и ще са здрави цяла година. По традиция в хорото имаше и малък участник, на който се дава Богоявленският кръст.

Кметът на Калофер Румен Стоянов тази година не участва в хорото, за да даде пример. По-рано пред bTV той каза, че не може да спре хората.

Малко преди 8 ч. в реката беше хвърлен осветеният от попа кръст и той беше предаден на най-малкия участник.

„От тази вода не се настива, тя е за здраве. Ако ще и чума да има, хоро ще има. Ако трябва и глоба ще се плати“, каза един от участниците в хорото.

Ритуалът с хорото за Богоявление в Калофер кандидатства за включване в списъка на ЮНЕСКО с нематериалното културно наследство, но все още няма решение на организацията.

В града дойдоха и хора от други райони, за да видят мъжкото хоро. На него обаче не бяха допуснати други освен калоферци.

Кметът Румен Стоянов коментира, че не съжалява, че ритуалът е бил изпълнен и се надява всички да са здрави. Хората от града му казали, че ще съберат пари за глобата, ако бъде наложена такава от здравните власти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!