Ислямският тероризъм и провокациите на Северна Корея са основните теми на срещата на високо равнище по ядрената сигурност във Вашингтон. 

Основният фокус е върху „Ислямска държава“ и други екстремистки групи, които може да се сдобият с атомни оръжия. Въпросът как да им се попречи да получат достъп до ядрени материали и да извършат нападения срещу градове ще се обсъжда на специална сесия днес, отбелязва в. „Дейли мейл“. Експертите предупреждават, че голяма част от световните запаси на плутоний и високообогатен уран са уязвими за кражба в хиляди обекти, включително училища и болници, подчертава британският в. „Гардиън“.

Въпреки това държавният секретар на САЩ Джон Кери коментира: „Можем с гордост да кажем, че през миналата година не допуснахме ядрени материали да попаднат в ръцете на терористи или на хора, които могат да злоупотребят с тях. Започнахме да се придвижваме напред, колкото и да е трудно това, към деня, когато ядрени оръжия ще има само в учебниците по история“.

В последните месеци на президентството си американският президент Барак Обама може да се похвали, че е успял да ограничи заплахата от ядрено разпространение чрез сключеното на 14 юли миналата година споразумение с Иран, но проектът за съкращаване на двата най-големи ядрени арсенала в света боксува, отбелязва френският вестник „Монд“. Все толкова реална е и заплахата, че терористични организации може да изработят „мръсни бомби“, като си осигурят достъп до ядрени материали, подчертава френският в. „Монд“.

Тази година обаче впечатление прави отсъствието на една от двете ядрени суперсили – Русия. Кремъл отказа да участва поради „различия със страната домакин по редица въпроси“. Москва е настоявала на срещата да бъдат поканени всички държави, които имат ядрени обекти, докато във Вашингтон присъстват представители на едва 50 страни.

Отсъствието на Русия ще превърне срещата във фиаско за Обама, отбелязва „Гардиън“. Смята се, че Москва притежава най-голям ядрен арсенал в света, припомня изданието и посочва, че някои експерти смятат последната среща за ядрената сигурност за метафора за цялото президентство на Обама: достойно за похвала поради някои реални постижения, но без големи пробиви и не успяло да постигне амбициозните цели, включително своите собствени. Ядрените преговори изглежда станаха жертва на напрежението между Москва и Вашингтон, смята британското издание.

Снимка: EPA

Присъствието на турския президент Реджеп Тайип Eрдоган във Вашингтон пък предизвика протести заради авторитарната му вътрешна политика и действията му срещу кюрдите.

По време на изказването му пък избухна скандал, след като охраната му изгони от залата няколко критично настроени турски журналисти.