Статистиката с удавените през август тази година в морето край Созопол е жестока - два дни преди голяма вълна да завлече 15-годишната Еди, от скалите фатално полита и 22-годишен младеж. Момчето също се е борило за живота си, но никой не успял да му помогне. След поредицата от инциденти хората в Созопол започнаха да се запасяват със спасителни жилетки, въжета и пояси. Хората взеха нещата в свои ръце, вместо да чакат институциите да се задействат.

Снимка за спомен от скалите с разбиващите се зад тях вълни е изкушение за туристите. Повечето не си дават сметка, че това може да е опасно. Хората, които знаят, не искат Еди и Илиян да са просто поредните цифри от черната статистика. За това настояват за спешни мерки от институциите.   

На сесия миналата седмица общинските съветници в Созопол са обсъждали идеята заведенията и къщите по крайбрежието да бъдат снабдени със спасителни пояси. Без да чакат уговорките, хората се задействат сами и купуват въжета, пояси и спасителни жилетки.

Местните настояват още командированите по морето полицаи, ако не могат да плуват, поне да разполагат със спасително оборудване в багажника на колите си. Според шефа на бургаската полиция, тъй като в момента няма изискване полицаите да са и плувци, това може да стане само с промяна в нормативната уредба. Що се отнася до оборудването, за целта имало специализирани звена - бившата Гражданска защита, която сега е към Пожарната служба.       

Аварийно-спасителните автомобили в Бургаско вече ще имат въже, буй и пояс. Друг е въпросът, че екипите са само два за цялата област. За това спасителите се надяват доброволческата система, която сега съществува само на хартия, да се приложи и на практика. Това се очаква да се промени с новия Закон за бедствията и авариите, като една от идеите е доброволците, които не са професионалисти, да бъдат стимулирани финансово. Доброволци без заплащане действат и в момента, но към Морска администрация. В Созопол, Приморско и Свети Влас те имат зачислени катери, но при нужда влизат в морето и със собствените си лодки.    

От понеделник всички сигнали за инциденти в Бургас и областта, вече ще се поемат само от телефон 112.