Грандиозен скандал предизвика писмо на фирмата, нарочена за инвеститор в строежа на писта от Формула 1 у нас. От офиса на "Емирейтс Асосиейтид бизнес груп" в Абу Даби обявиха, че са разочаровани от изопачаването на информацията от страна на българските власти. От компанията били преценили, че проектът за писта е на много ранен етап и по него няма свършена работа.

Затова обявили, че ще се върнат към проекта, когато получат доказателства за рентабилността на инвестицията. В остро писмо, изпратено в отговор на запитване на вестник "Сега", изпълнителният директор на частната фирма заявява, че никога не са се сблъсквали с подобен непрофесионализъм и, че ще направят необходимото да предупредят партньорите си да не инвестират в България.

Какво разочарова арабската финансова група?

Бизнесмените от Абу Даби са обидени предимно от грешка в официалното съобщение, което нарича компанията им "държавна", а нейният президент е представен като "шейх", без да има връзка с фамилията на емира.

"Окото на лъва може да кърви и от едно комарче", гласи арабска поговорка. Комарчето в българския случай се оказва грешка, породена или от некомпетентност или от неинформираност. Това са официалните съобщения, от които става ясно, че българската държава преговаря с "шейха на Абу Даби" за построяване на писта за Формула 1 у нас. Арабските бизнесмени обаче нито са шейхове, нито са представители на държавна компания.

"Tогава нашето министерство е допуснало грешка, но в подписаното споразумение няма грешка. В документа не пише "шейх”, нито е нужно това да го знам", заяви министър Трайчо Трайков.  

Бойко Борисов прехвърли днес топката към организатора на срещата Румен Петков.

"Изцяло се обръщайте към Богдан Николов - председател на федерацията и депутата Румен Петков. Те ги доведоха, настояваха много за тази среща, казаха, че ги познават", каза Борисов.  

Медийното цитиране на прессъобщенията на българските институции обаче разгневява арабския инвеститор, който вероятно е изпаднал в неудобното положение да обяснява на фамилията на истинския емир на Абу Даби - шейх Нахаян, че не се е представял за негов родственик в България и не е твърдял, че частната му компания е държавна. А това е сериозна черна точка за бизнесмена, който движи проекта Формула 1 в Абу Даби. Румен Петков призна огромната грешка.

"Да, това е наша грешка. Няма да уточнявам чия, но е наша грешка. Пак казвам, става дума да изключително важен човек и ние имаме всички шансове да обезпечим финансирането и да реализираме такъв проект в България”.

Думата "шейх" се свързва с всеки богат арабин. Когато обаче един човек се представя като "шейха на..." определена държава, тогава се очаква той да е част от управляващата фамилия.

Министърът на икономиката обаче уточни, че в календара му за утре няма отбелязана среща с компанията от Абу Даби.

Късно следобед от Министерство на икономиката и енергетиката съобщиха, че е получено писмо, с което се потвърждава интереса на "Емирейтс Асосиейтид бизнес груп" към строеж на писта за Формула 1 у нас.

В писмото се казва още, че в медиите е разпространена заблуждаваща информация, която е дала титлата шейх на представителя на фирмата, но тя стои зад намеренията си да работи с българското правителство, съобразно подписания документ.