И тази година кулминацията на празника бе възстановката на сраженията, дали началото на свободата на България.

130 години по-късно Шипка отново оживя. Камъни, дървета и мъртви тела поваляха турските войски, както някога в героичното минало. Възстановката, в чест на празника днес, показа как на това място защитата на Шипка е решила победния изход от Руско-турската освободителна война.

Пред Паметника на свободата заедно застанаха президентът, премиерът и председателят на Народното събрание заедно с министри, депутати, областни управители, главнокамандващият БА ген. Златан Стойков, посланиците на Русия и Беларус, дипломати и много граждани.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също се изкачи на Шипка, но не застана до официалните лица. Къде са Доган и Симеон Сакскобургготски и защо не са на Шипка, риторично попита пред журналисти Сидеров.

Заупокойна молитва за загиналите български опълченци и руски войни отслужиха заедно старозагорският митрополит Галактион и великотърновският митрополит Григорий.

"Шипка е връх, дух, морал, връх на българското израснало самочувствие на една нация, направила заявка за независим държавен живот", каза в словото си президентът Георги Първанов.

Той припомни, че Паметникът на свободата наподобява стара българска крепост, твърдина. Шипка е крайъгълно, основоположно място в развитието на новата българска история. Шипка е символ на една героична защита, на равностойна битка, но тя показва, че няма по-силно оръжие от оръжието на националната кауза.

Много спорове са се водили досега за мястото на Шипченската епопея, припомни президентът. Днес, от дистанцията на времето, спокойно може да се каже, каза държавният глава, че тук беше решена съдбата на войната и победоносният й изход.

Георги Първанов подчерта, че героите на Шипка са се показали достойни за самостоятелна държавност. Шипка не е връх само в националната история, тя има и европейски измерения, каза още президентът. Той припомни репортажи на военни кореспонденти от онова време. Английски кореспондент е нарекъл българските и руските войни "лъвове".

Френският вестник "Фигаро" също е написал за българския героизъм, а в един пражки вестник тогава е било посочено, че Шипка е върхът, чрез който България измерва своето достойнство. От тук Европа разбра, че България отново има своето място на европейската политическа карта, каза държавният глава.

Шипка не е само връх, който генерира спомен, а символ на признателност към нашите освободители -руси, украинци, беларуси, румънци и финландски войни, които са се били, за да бъде България свободна и независима. От Свищов и Плевен, през
Стара Загора до Шипка българската земя е пропита с руска кръв. Тихо, но гордо днес казваме: Дълбок поклон пред нашите освободители! На многая лета! Да живее България! Така завърши словото си президентът.

Венци в памет на загиналите български войни пред паметника положиха президентът, премиерът, председателят на Народното събрание, общественици, политици и много граждани.