Близо половин милиард лева са събрали досега данъчните от забавени осигуровки. Заради некоректни работодатели, които не се отчитат пред НАП и Осигурителния институт, все повече родители остават без полагащото им се обезщетение за отглеждане на малко дете.

Според данните на НОИ, през първата половина на годината са отпуснати два пъти по-малко майчински, спрямо същия период на 2010 г. Наполовина е намалял и броят на изплатените обезщетения в максималния размер.

От началото на годината досега Осигурителният институт е разходвал 215 млн. лева за майчинство.

Елена и Веско са сред семействата, които оглеждат детето си без стотинка майчинство. От 2006 г. Елена работи във фризьорски салон. Първоначално работи на трудов договор за четири часа. През 2008 г. разбира, че е бременна и настоява да я осигуряват на пълен работен ден, за да получава по-голямо майчинство. Заплатата й не е фиксирана. През първата година от майчинството всеки месец Елена получава 135 лева по банков път.

"Когато звъннах в НОИ ми казаха, че те не ми плащат майчинство. Тогава разбрах от банката, че парите, които са ми били превеждани първата година са били от счетоводителката на фирмата", обяснява жената.  

Шефът й превеждал лично сумата, за да скрие факта, че не я осигурява. Семейството подава жалба, след която започва разследване. Междувременно, изтичат двете години майчинство. От НОИ не са издали писмен отказ за изплащане на обезщетението, заради което Елена и Веско не могат да заведат дело.

В крайна сметка работодателят внася осигуровките със задна дата. Миналият месец, т.е. със закъснение от две години, дава на институциите документите, на базата на които да се изчисли майчинството на Елена.

"Ще изчислим паричното обезщетение и се надявам още през август лицето да си го получи", обеща Сълза Георгиева от НОИ.  

Работодателят не пожела да се срещне официално с нас. Прокуратурата вече проверява случая. Междувременно стана ясно, че и за останалите служители във фирмата осигуровки не се внасят.