За последните 35 години това е първия случай на трихинелоза в област Силистра, коментираха от местното ХЕИ. Според тях, болестта се диагностицира трудно, тъй като наподобява около 60 други заболявания като грип, бронхит и различни алергии.

Характерни за болестта са високата температура, отоци около очите и лицето и болки в мускулатурата. Заразеното семейство, от което и две деца на 10 и 12 години, са настанени в болница в Русе. Други 10 души от селото, помагали при клането, и отглеждащи прасета в Белица, са рискови и им се правят изследвания.

"В момента всичкото месо - и преработено в буркани, и във фризерите, трябва да се конфискува, но за момента - стопаните са в болница - не можем да влезем в дома им, чакаме тяхното изписване", обясни д-р Венелин Димитров, директор на ДВСК-Силистра.

Трихинелозата, която най-често се предава на домашните животни от гризачи, диви животни и лешоядни птици, има дълъг инкубационен период, поясниха от ДВСК. При заболялото семейство първите симптоми са се появили месец и половина след консумацията на месото.

"Трябва, особено през този есенно-зимния сезон, и здравните работници да имат насоченост към това заболяване, а също така и стопаните да знаят - домашното прасе, като се заколи, да занесат част от диафрагмата най-добре, в ДВСК, за да се направи изследване", посочи д-р Софка Неделчева, паразитолог в ХЕИ-Силистра.

За последните 10 години са регистрирани 101 трихинелозни взрива, обхванали 20 региона в страната. При тях повече от 5 400 души са яли заразено месо и месни продукти. От ХЕИ предупредиха, че ако не се лекува навреме, трихинелозата може да доведе до парализа и дори до смърт.

Хората заболяват от трихинелоза само при консумация на заразеното месо, най-често от диви прасета. Според изискванията на Дирекцията по ветеринарен и санитарен контрол, ловците трябва да предоставят за изследване месото на всяко убито животно. Такова изследване е задължително и за всяко заведение, което предлага в менюто си дивечово месо.