Според заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев, ако спешно не се приеме промяна в здравното законодателство за разсрочено плащане на дължимите суми, от 1-ви януари около 300 хиляди души ще трябва да плащат за своето лечение.

След като днес парламентът не гласува предложението за разсрочено плащане в период от една година на неиздължените суми за здравни осигуровки около 300 хиляди българи, които имат задължения ще трябва да плащат за медицинска помощ.

"Ако не се приеме нищо до 31-ви декември 2003-та, ние ще подадем данните на общопрактикуващите лекари, те ще се явят като нередовни платци и трябва да заплащат своето лечение", каза Кирил Ананиев - зам.-министърр на финансите. 

Предложението за разсрочено плащане беше на Валери Цеков от НДСВ, но се оказа в нарушение на парламентарния правилник и Конституцията, защото според тях на второ четене не могат да се приемат изцяло нови текстове, които променят същността на закона. Според юристите от опозицията, от НДСВ не са направили проектозакон за промяната за разсрочено плащане и са вкарали в нарушение текста в бюджетната комисия.

"Няма нужда да се нарушава един правилник - седнете и си свършете работата, през съответните комисии - няма Коледа, няма Нова година", категоричен бе Петър Жотев - ОДС. 

"Тогава вече може, ако не се приеме този текст от 1-ви януари 2004-та, да се каже на определено лице - нямаш право на болнична помощ и това е проблемът", каза Атанас Щерев - НДСВ. 

"Ние наистина рискуваме от 1-ви януари около 500 хиляди българи, които са с неиздължени вноски да останат без здравна помощ", заяви Янаки Стоилов - Коалиция за България. 

Въпреки тези аргументи, обаче председателстващият НС Любен Корнезов реши, че текстът е противозаконно внесен и не го подложи на гласуване.