1000 лева глоба и 18 месеца без книжка, ако откажете да дадете алкохолна проба. Крайната мярка на полицията влиза в сила от днес заради зачестилите случаи на инциденти след употреба на алкохол. Акцията срещу пияните водачи продължава и в момента, защото този път тя не е кампанийна, а ще бъде постоянна.

Новите мерки не са част от законова промяна. Тази опция беше в ръцете на полицията и досега, но катаджиите предпочитаха да не глобяват или да налагат минимални наказания при отказ. В последните месеци обаче са зачестили значително случаите, при които шофьори отказват да дадат алкохолна или кръвна проба.

Защо го правят? Излиза по-евтино като глоба и книжката се отнема за по-малко време, ако хванат с алкохол откаже дрегера. Ако бъде доказано, че е пиян, шофьорът отнася много по-сериозно наказание.

Акция на полицията с акцент женит шофьори

Полицейската статистика е категорична - само за изминалата седмица полицията е хванала 37 пияни водачи, от които пет жени. При това се увеличават случаите на употреба на алкохол през деня - една от заловените шофьорки отчела на дрегера 3,4 промила.

"Дълго време битуваше практиката, че жените ще си ги взимаме с нас да ни возят, за да пием ние. Оказва се, че все по-често има тенденция те да употребяват алкохол и да карат", коментира Богдан Милчев, директор КАТ-СДВР.

В полза на жените са данните, че правят по-леките катастрофи с по-малко жертви и ранени. И жените, и мъжете обаче не могат да свикнат да ползват нововъведените двустранни протоколи и в повечето случаи викат КАТ, за да им обяснят как да ги попълнят.

През следващите месеци последната акция на полицията ще стане още по-мащабна - ще има и проверки за шофиране след употреба на наркотици.

Акцията на полицията и срещу пешеходците и колите, които не спират на пешеходни пътеки

Вече има конкретни резултати - над 2000 души са глобени в последните месеци, защото са пресичали неправилно. Санкционираните шофьори, отнели предимство на пешеходци на пешеходна пътека, пък са над 500 само за миналия месец.

Наблюдението на полицаите е, че вече половината шофьори имат навик да правят път на минувачите, но за съжаление, повечето пешеходци все още не могат да свикнат да пресичат само на позволените места.