Войник от сирийската армия проговори пред bTV. За ситуацията в Сирия се разказва от разстояние, а чуждестранните журналисти нямат достъп до страната. От началото на бунтовете кадрите, които достигат до медиите са предимно любителски. В страната има няколкостотин българи, които не могат да напуснат държавата. Децата на някои от тях вече са мобилизирани в армията и са хвърлени срещу протестиращите.

„Има случаи, в които отвличат деца, отвличат майка, заплашват... В Хама в последните три дни има слухове за заклани деца пред родителите им, като заплаха да не се протестира”, каза мъжът с униформа, чийто баща е българин.

Виждал е убийства и с очите си

„Да, видях. Преди месец някъде, лично аз бях на протеста, две жени имаше, две журналистки, имаха фотоапарати. И те снимаха протеста и оттам изскочиха органите на реда и започнаха да ги бият. Всички се ядосаха, защото в нашата култура не може да се бие жена. Станаха сблъсъци между органите на реда и хората, тогава застреляха двама пред мене, единият в гръб като бягаше, другият се биеше с органите на реда”, разказа войникът.

Младежът, който ще наречем Махмуд разказва това с ясното съзнание, че ако бъде разкрит, ще стане страшно за него. Той твърди, че вече е мобилизиран в сирийската армия и се надява, ако положението му се влоши, българската държава да се застъпи за него, заради смесения българо-сирийски брак на родителите му. Това е и мотивът на Махмуд да говори пред bTV.

„За да ме изкара оттука България, трябва разрешение на сирийските власти. Те няма да разрешат. Второ, ако започнат преговори за връщането ми, веднага ще ме хванати и ще започнат да ме заплашват да не говоря с външните медии.

Аз като войник съм тяхна собственост

Аз съм под командването им. Тези войници, които убиват, го правят, защото нямат избор, нямат никакъв избор. Каквото им се каже, правят. Така съм и аз вече”, каза войникът.

В момента всички европейски посолства в Сирия са в изолация, включително и българското. Консулската закрила на чужденците е изключително трудна.