7 май е Международният ден на радиото и телевизията. Най-важното, което трябва да знаете за преминаване на страната ни от аналогова към цифрова ефирна телевизия. Подробностите от нашия репортер Димитър Анестев:

Най-просто казано хората ще гледат много повече ефирни канали, напълно безплатно.Старата аналогова технология позволява на една честота сега да гледате само по един телевизионен канал.

С цифровизацията на същата честота вече ще се излъчват много повече програми. И то с много по-добро качество на картината и с много други допълнителни екстри - като например сами да си включваме субтитри.

До края на 2012 ще кажем сбогом на аналоговото ефирно излъчване. Ефирните цифрови програми ще се разпространяват от т. нар. „мултиплекси”. Първоначално те ще са три мрежи. Техниката ще позволява да се излъчват около 20 национални ефирни програми.

За да гледат ефирни цифрови програми със стария телевизор домакинствата до две години трябва да се снабдят със специално устройство, наречено „сет топ бокс”. Без него телевизорът няма да приема цифров ефир.

Дори да имате последен модел телевизор, вижте в упътването или попитайте търговеца дали той има тунер със съкращението DVB-T. Второто условие е телевизорът да приема ефирни програми с компресия MPEG-4 или съкращението Н-264. В противен случай, макар телевизорът ви да е модерен и скъп, пак ще трябва да се снабдите със „сет топ бокс” приемник.

Репортерска проверка показа, че повечето предлагани на пазара нови модели телевизори имат подходящите приставки, за да приемат ефирна цифрова телевизия. Иначе „сет топ бокс” приемниците за старите аналогови телевизори струват на пазара около 50 лева.

„Разписано е в регламентите че трябва да има срок, който не може да бъде по-малък от една година, в който на една територия да се излъчват паралелно аналогова и цифрова телевизия. Така че хората, които нямат приставки, да имат време да се преоборудват, за да могат да хващат после пак вашата програма”, каза експертът Свилен Попов.

220 хиляди социално-слаби семейства в България обаче трябва да бъдат снабдени безплатно от държавата със „сет топ бокс” приемници. Предвидени и заделени затова пари засега няма.

„Отговорността трябва да е на социалното министерство - да снабдят хората в неравностойно положение с такива приставки. Но за момента никой не иска да поеме отговорност и организация, защото пари за това не са осигурени”, смята Гриша Камбуров, Асоциация на българските радио и телевизионни оператори - АБРО.

Държавите от Европейския съюз са длъжни да направят мащабна разяснителна информационна кампания сред населението, но и за това също все още не са предвидени средства.

Цифровизацията на ефира трябва да се осъществи на два етапа. До 2012 ще заработят три мултиплекс национални мрежи, които могат да излъчват до около 20 програми. После трябва да заработят още три национални мрежи и още няколко регионални.  

Повече канали и по-високо качество на картината - това очаквайте от цифровизацията. Засега никой не се ангажира с прогноза при такова многообразие на безплатни канали колко хора ще се откажат от кабелната телевизия.