Три жени получиха Нобеловата награда за мир. Това се случва за първи път в историята на това отличие от 1901 година насам, като се има предвид, че по принцип е мъжки приоритет.

За първи път дама получава Нобел за мир през далечната 1905 година и след това нежният пол трябва да чака чак до 1976 година, когато в разгара на конфликта в Северна Ирландия Нобеловият комитет отдаде заслуженото на две ирландки, които подеха движение за мир между католици и протестанти.

При мъжете също само веднъж наградата е връчвана на трима души - на Шимон Перес, Ицхак Рабин и Ясер Арафат през 1994 година.

Кои са сегашните три нобелистки

Новината, че Нобел за мир се връчва на първата избрана жена президент в Африка Елън Джонсън-Сърлийф предизвика радост из целия Черен континент. Тя е избрана за държавен глава през 2005 година, след 14 години кървава гражданска война.

„През 2006 година правителството не функционираше. Ние наследихме една съсипана държава - опустошена от войната, неработещи институции, прогонени от домовете им хора, разрушена инфраструктура. Но ние си казахме, че ще изправим Либерия отново на крака”, казва Джонсън-Сърлийф.

Да бъде сложен край на конфликта огромен принос има и една дама от народа. Тя мобилизира жените в страната срещу конфликта. Лейма Гбоуи дори организира „сексуална стачка", за да накара мъжете да сложат оръжия и да спрат войната.

„За да се изпълни резолюция за примирие, на масата за преговори трябва да бъдат и жените”, твърди тя.

Младата журналистка и майка на три деца Тауакул Карман е начело на протестите в Йемен от самото им начало.

„Ще продължим нашата борба, докато този режим се махне от нашата хубава страна. Ние ще защитим нашата страна. „Жасминовата революция” ще продължи, докато режимът не падне, ако е рекъл Аллах”, стои зад думите си активистката.

Известна като Желязна жена и Майка на революцията, през януари тя бе хвърлена за кратко в затвора, а през юни оцеля при покушение срещу.

Коментарите по света за новите лауреати

Нобеловите награди за мир винаги са предизвиквали оживени коментари, носителите им се радват на огромно уважение. Били сме и свидетели на обратните реакции в недемократичните страни, чиито борци за демокрация са получавали наградата.

През годините насители са били личности, които наистина са имали огромен принос към мира, демокрацията, благоденствието на човечеството. Но има и доста спорни присъждания.

Преди две години лауреат стана Барак Обама - по-малко от година след като влезе в Белия дом. Но за сегашните три лауреатки няма отрицателни коментари - всички реакции са много възторжени. Очевидно, това наистина са личности, които имат реален принос за един по-добър свят.