Два блока в столичния квартал "Дружба” са се превърнали в гето и развъдник на болести. Поли Ботева и операторът Иван Филчев провериха защо при толкова млади семейства, чакащи за жилище, общински апартаменти са заети неправомерно.

В един от общинските блокове в столичния квартал "Дружба”, срещу скромната сума от 25 до 35 лева, част от наемателите живеят повече от 30 години. Преди четири години обаче започват проблемите за хората в така наречените "стари жилища" в Дружба.

"Дойдоха преди четири години ромите и разказаха фамилията на блока. Счупват тръбите, крадат непрекъснато, карат се с нас, аз им направих забележка, че крадат в мазето, а те ми посегнаха. Съдили сме ги в съда. Ние полиция викаме непрекъснато, хората казват, че не можем да се оправим, защото са много. Те тука може да живеят няколко семейства, но са хиляди, те непрекъснато идват нови и нови”, обяснява Иванка Митева.

"Не знам, ама почти повечето, почти всички, са без заповеди. Да има, няма десет семейства да са със заповеди, другото е така, самонастанено”, смята Спаска Спасова.

"Крадат врати - сложиха едни железни врати, които ги откраднаха. На съседа вратата я откраднаха, мазета разбиха буквално, крадат тръби чупят, мръсната вода отива направо долу в мазетата”, казва Иванка Митева.

Никой не си признава, че е без заповед в общинското жилище. Освен това никой не казва и чия е вината за мръсотията и боклуците наоколо. Така сред мръсотия и непрекъснати набези българи и роми живеят заедно, само на няколко метра от сградата на кметството на района.

"Тези условия, дефакто, са дело на живущите. Това са едни много хубави блокчета, назад във времето ако погледнем, но тук последните години страшно много роми се самонастаниха. Срещаме много големи трудности, опитваме се да ги вадим, те пак се самонастаняват. Просто виждат, че има свободно жилище, идват, разбиват го и влизат. След това ние тръгваме да ги вадим, обаче повечето са с много деца. Обаждат се в Отдела за закрила на детето, наместват се. Те много добре си знаят правата, но не си знаят задълженията”, смята началникът на отдел "Общинска собственост" в район "Искър” Нели Петрова.

Само за няколко години голяма част от законно настанените семейства напускат жилищата си,  принудени от новодошлите и условията, в които те живеят. Въпреки това днес блокът е пълен.

"Последно една съвместна проверка направихме с полицията и сме започнали процедура по изземване. Сега не знам дали ще стигнем до край, защото някой път и съдът се намесва тук, спират ни заповедите за изпълнение. Аз това също бих попитала уважаемия съд, мога да ви представя абсурдни решения на нашия съд. Наематели с огромни задължения и съдът ми спира заповед”, обяснява Петрова.

Оказва се, че общината е безсилна да изгони самонастанилите се и веднъж влязло семейство, то остава да живее в общинското жилище, макар и незаконно. Така в двумилионната ни столица общински апартаменти за около сто семейства, в голяма си част, се ползват неправомерно и с всеки изминал ден се рушат все повече.