Пореден случай на деца от социален дом, отглеждани при лоши условия. Зрители на bTV, които посетили на място институцията в Търговище, заварили нейните обитатели да се хранят в коридора. Ето какво установи проверката ни на място:

Веска Георгиева от години събира дарения за децата от социалния дом. Жената организира и други свои съседи да им помогнат, но остава стъписана.

„Искахме да занесем на децата малко дрешки и сладки и останахме страшно разочаровани от обстановката, в която се гледат децата. Можете да си представите в един коридор децата да се хранят. Къде са социалните грижи, къде е общината, да отидат и да видят в каква обстановка децата се отглеждат”, коментира тя.

Оказва се, че всички институции много добре знаят къде живеят 15 деца от дома. Те използват всичко на всичко четири стаи и един коридор, споделяйки скромното си пространство с помощното училище.

„Директорът на дома - това са негови ангажименти и отговорности - да съумее да намери някак начин и вариант наистина за по-благоприятна грижа за тези деца”, заяви Анелия Атанасова, нач. отдел "Хора с увреждания и социални услуги" в ОССП-Търговище.

Според гражданите институциите не са си свършили работата, премествайки децата от една сграда в друга.

„Аз не твърдя, че това е реална деинституционализация, но мога да ви кажа, че това е едно временно решение, което е много добро за децата. Очакваме промяна на този тип грижа и именно затова се принудихме да бъдем така, за да не сме в Стража. Знаете, че имаше план за закриване на институцията. Държавата към настоящия момент е приела нашия модел, макар и временен”, каза Дияна Маринова - директор на дома.

Директорът казва още, че премествайки се в града, институцията е станала по-отворена към гражданите, но не така мислят хората от квартала, опитали се да влязат вътре.

„Не трябва да ги крием тези деца. Те трябва да играят с нормалните деца. Тези деца трябва да имат контакти с граждани, а те не пускат, само в коридора”, заяви още Веска Георгиева.

Въпреки твърденията, че децата съвсем скоро ще бъдат изведени от тясната сграда, никой не дава обяснение къде ще отидат. В целия регион няма нито един подходящ за тях център.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!