Очаква се на днешното си заседание правителството да вземе решение по искането от страна на САЩ към България за предоставяне на въздушно пространство, на военна част за ядрена, химическа и биологическа защита и за използване на инфраструктура.

Съединените щати официално поискаха във вторник въздушни коридори и бази на наша територия при евентуален удар срещу Ирак. Говорителят на правителството Димитър Цонев съобщи тогава, че е поискано в района на кризата да бъде изпратена българска военна част за ядрена, химическа и биологическа защита. Цонев уточни, че частта няма да бъде разположена на територията на Ирак. Българската рота ще бъде с численост до 150 души. Страната ни ще трябва да поеме част от издръжката й. Най-вероятно за логистиката и транспорта ще се разчита на други държави, част от една бъдеща коалиция срещу Ирак.

Заместник-външният министър Любомир Иванов каза, че САЩ са поискали при евентуален удар да ползват летище "Сарафово". То беше база на американците и по време на операцията в Афганистан преди повече от година. Както и тогава, идеята е в Сарафово да бъдат базирани самолети-цистерни.

Американското искане включва използването на въздушни коридори над страната ни, както и преминаването през наша територия на военни части на САЩ и съюзниците им. Поискано е разрешение и за временно пребиваване на американски военни и техника у нас.

След като правителството се произнесе, решението ще бъде внесено за обсъждане в парламента. С решението, което Народното събрание ще трябва да гласува, кабинетът ще бъде упълномощен да договори оперативно-техническите аспекти на евентуалното българско участие.

Междувременно началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев, който се върна от Германия, заяви, че има още работа по подготовката на българския контингент за ядрена, химическа и биологическа защита. Ротата се готви да изпълнява мисии от три до шест месеца. Ген. Колев обясни, че ротите от типа на българската имат най-модерни средства за непрекъснат контрол и оценка на въздуха, почвата и водите за заразяване с радиоактивни, химически и биологически вещества.