Екоскандал се вихри в медийното пространство като смерч в борова гора. По сигнали на гражданско сдружение "Природата за хората" за 20 години парк Витоша се е превърнал в паметник за забравата и разрухата.

Според сдружението "Природата за хората" една малка група от хора, предвождани от държавни служители, заемащи ръководни постове, бойкотира и държавната политика, и частната инициатива, превръщайки опазването на българската природа в бизнес, възползвайки се от служебното си положение.

Защо запустява най-старият парк в България? И дали липсата на инициатива го е запазило от съдбата на Банско и Боровец - или се гонят други интереси?

Ето как коментира темата Тома Белев, оглавяващ дирекция "Природен парк Витоша":

"Към настоящия момент паркът е в сравнително добро състояние – показателни са посещенията. За миналата година 4 млн. туристи са се качили на Витоша. (...)

Последните четири години се изпълняват целите на плана за управление. Отчитаме около 50% изпълнение. На територията на парка действат всички закони. Никой няма право да ходи да боядисва и да ремонтира чужда собственост. Дирекцията ни също не е собственик. Хижите например са основно собственост на туристически дружества. 

За почистването на сняг не се отделят пари. За пътищата трябва да питате общината. Държавата дава 150 хил. лв. за парка годишно. Ние се грижим за опазване и възстановяване на общественото разнообразие. Приоритет е и развитието на туризма".

Целия разговор вж. в прикачения файл.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето