След кризата със заложниците в Театралния център в Москва, която беше организирана от чеченски бойци, жителите на кавказката република казват, че животът в Чечения става все по-труден. Хората там често са принудени да минават проверки за сигурност.

Голяма част от 120-те хиляди чеченци, които живеят в Москва, са се преселили в руската столица още преди разпадането на Съветския съюз. Други дошли по време на първата руско-чеченска война през 1994-96 година. Усилията на Русия да изкорени тероризма в планинската република засегна живота на обикновените хора, които са подложени на дискриминация и унижения от страна на силите на реда, пише "Ройтерс". След драмата в московския театър, проверките и претърсванията на домове, пазари и хотели зачестиха. Правозащитни организации съобщават, че чеченци са заплашвани със саморазправа и са уволнявани масово от работните си места.

"Да си чеченец в Русия е опасно и не дава перспективи. Затова много често можете да чуете как чеченци казват, че децата им нямат бъдеще в Чечения. Ние сме описвани в Русия и целия свят като нация от бандити, неспособни да правят нещо. А това не е вярно. Чеченците имат древна история и няколко велики личности - не Басаев и Дудаев", казва Асланбек Аслаханов - депутат в Държавната дума от Чечения.

Дори в изгнание, чеченците се опитват да запазят националната си идентичност. Те се надяват че един ден ще се върнат в родината си.