И обяснява: "Отношението на опозицията и към този вот е същото като към предишните шест - несериозно. Мотивите, с които той се внася, няма да издържат на аргументите на управляващото мнозинство. Не може, когато след пет месеца ще има парламентарни избори, да се иска вот на недоверие за цялостен провал на политиката, отричайки по този начин успехите. Имам предвид данъчните реформи, приемането ни в ЕС и социалните придобивки на гражданите. И да си затваря пред тях очите е доста нахално от страна на опозицията."

"Дори Брюксел разбра, че сме остров на стабилност", коментира "Труд". Поводът е основният мотив на опозицията за искания вот на недоверие - вместо икономически просперитет, правителството вкара страната в енергийна, финансова и икономическа криза. Да обявиш България за страна в криза, която отчита за последното тримесечие на 2008 г. 3,6% ръст на БВП, а за цялата година 6%, приличен бюджетен излишък, увеличаващ се фискален и валутен резерв, стабилна валута и ръст на реалните доходи, е меко казано, несериозно. Безспорно на лице е свиване на стопанската дейност, но това не е доказателство, че страната е в рецесия. Икономическата комисия в Брюксел в годишната си оценка представя финансовата политика на правителството в България като остров на бюджетна стабилност в обзетата от рецесия Европа. Препоръката към страната е категорична - да продължи досегашната политика.

***
"Прокуратурата се активизира срещу спонсори на властта", информира "Сега". Прокуратурата затегна примката около двама от спонсорите на властта и главни герои в доклади на ОЛАФ - Марио Николов и Людмил Стойков. Николов, който финансира БСП и е подсъдим за източване на 7,5 млн. евро от САПАРД, се проверява за още злоупотреби с евросредства по сигнал на ОЛАФ. След близо 2 години разследване делото за пране на пари срещу президентския спонсор Стойков е приключило и в скоро време ще бъде внесено в съда, обяви главният прокурор Борис Велчев.

***
"Николай Цонев: Рекетират армията!" пише "Труд". "Няма да допусна да рекетират армията с искания за отдаване на военни имоти безвъзмездно. Нито пък ще се поддам на натиск от каквато и да е посока." Това заяви военният министър Николай Цонев в авиобазата в Граф Игнатиево, където откри модерен спортен център. Така Цонев отговори на атаките на червени депутати, областната управа на Пловдив и ръководството на Пловдивския университет, че МО не иска да отмени търг за продажба на терен и да го даде за строеж на студентски общежития.

***
"НДСВ е против по-нисък праг за парламент", отбелязва "Труд". НДСВ е против бариерата за влизане в Народното събрание да пада под сегашните 4%, обяви на брифинг вчера заместник-предеседателят на жълтите Милен Велчев. В публичното пространство се появиха информации за пазарлък с царистите - те
да се откажат от идеята за вот "2 в 1", а бариерата да падне на 3%. Подтекстът тук е, че ако прагът е 4 на сто, НДСВ ще изпадне от НС.

***
"Пламен Юруков ще пише идеологията на десницата", съобщава "Монитор". Модерният консерватизъм трябва да е стройната идеология на десницата. Ние искаме да има добро и умно управление и малко правителство. Това каза при представянето на Института за модерен консерватизъм бившият лидер на СДС Пламен Юруков. Целите на института са да разработва идеи и политики и да ги предлага като алтернативи за управление.

***   
"Свалят цената на парното", съобщава на първа страница "Труд". Отменя се поскъпването на парното с 18,7% от 1 януари в София, обяви вчера икономическият министър Петър Димитров. "Това е общо правителствено решение", поясни той, запитан чия е заслугата - негова или на премиера Сергей Станишев. Обратът в полза на потребителите е настъпил в понеделник късно вечерта. По заповед на министъра "Топлофикация" ще прилага от 1 януари миналогодишната цена - 82,00 лева за 1 мегаватчас, вместо пределната 97,40 лева. Министър Димитров е съдзал и комисия за проверка на сметките за парно в София. В 15-дневен срок тя трябва да се произнесе по сумите с най-голямо и най-малко увеличение спрямо януари 2008 г.

"Как Петър и Петко ценообразуват в България", е анализът в "Сега". Поставя се въпросът защо министър Димитров отменя цени, които преди ден смяташе за нормални. Отговорът: идват избори. Затова дори световната криза да ни нападне от всички страни, цени повече няма да се вдигат. Димитров обясни отмяната на цените като социална мярка. Но тук няма пазар. Колкото противоестествено е цената на отоплението на един двустаен апартамент в София да е 200 евро на месец - на фона на падащи цени на суровините, толкова антипазарно е да сваляш цената без разрешение на регулаторния орган. Ето така ценообразува държавата, лаконичен е авторът.

"Труд" отразявя и реакциите на политиците - "Победа за СДС, ДСБ и ГЕРБ". Лидерът на СДС Мартин Димитров акцентира, че те са настоявали за падане на цените на парното още м.г., защото газът, въглищата и нефта поевтиняха драстично на световните пазари. Според Евгени Чачев от ДСБ отмяната на поскъпването на парното показвала, че методиките, по които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и институциите са смятали цените, е сбъркана. "Доволен съм, че натискът, който упражнихме върху правителството, доведе до намаляване на сметките за парно на софиянци", заяви столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

***
"Европа иска да защитавате интересите й", подчертава в интервю за "Труд" Алесандро Ботиче. И още: "Борбата с измамите и корупцията не може да приключи само за няколко дни. Нужно е повече време, за да видим дали това, което българското правителство обещава, ще бъде приложено на практика. В момента ние виждаме само огромния ангажимент, който бе поет от него. Трябва да знаете, че международната общност се нуждае да бъде убедена, че се защитават интересите на европейския данъкоплатец с действителни разследвания, които дават резултат."

"ОЛАФ ни праща сметката за четири разследвания", пише "24 часа". ОЛАФ е приключила 4 разследвания за злоупотреби в България. Брюксел е изпратил окончателните доклади заедно с искане за възстановяване в европейския бюджет на средствата, за които е доказано, че е злоупотребено. Част от тях са свързани с неправилно събирани мита, които подлежат на връщане на Брюксел.

"Похабихме много време да спорим с Еврокомисията", признава пред "Монитор" Гергана Паси, министър по европейските въпроси. Тя подчертава: "Мое задължение като европейски министър е да не крия тревогата, че ако не капитализираме реални резултати под формата на приключили съдебни производства, предпазната клауза ще продължи да виси над главата ни. Реалните резултати ще ни дадат спокойствието и по отношение на европейските средства, защото тези средства не са тото шанс и са фатално важни за
страната в условия на глобална криза. Много време похабихме в упорство да спорим с комисията и да отреагираме на критичността, с поведение по поговорката "животът е труден, но ние сме инати". Променихме тона на комуникацията, избрахме за мишена проблемите, това е верният подход."

***
"Дошло е време източноевропеец да оглави НАТО", под това заглавие "24 часа" коментира няколко от известните кандидатури за генерален секретар на НАТО, сред които и тази на Соломон Паси. "След няколко рунда на разширение най-големият военен съюз в света междувременно е готов за генерален секретар от страна - бивша членка на Варшавския пакт. В крайна сметка източноевропейците съставляват почти половината от северноатлантическия клуб на 26-те. България избърза и вече официално предложи бившия си външен министър Соломон Паси. Неговият най-голям недостатък е, че заради корупцията и организираната престъпност страната му има твърде нерадостна слава на "лошото дете" както в НАТО, така и в ЕС. Друг минус е, че България е в алианса едва от 2004 г. и е най-младият член. София трябва да се нареди най-отзад на опашката."

"ДПА: Паси - рационален мислител, математик с романтични елементи", пише "24 часа". В анализ на германската агенция ДПА за предстоящата битка за генерален секретар на НАТО се посочва: "Добри контакти със САЩ има и бившият български външен министър Соломон Паси. Той преди всичко обаче принадлежи към новите членове на НАТО от Източна Европа. Те са на мнение, че е крайно време да бъде избран генерален секретар от техните страни", пише в коментара на ДПА. Като евентуален ущърб на кандидатурата на Паси германската информационна агенция посочва "факта, че България е исторически тясно обвързана с Русия". В противовес на посоченото идва предстоящото посещение на Паси в САЩ от 1 до 5 март.